EUR: 354,27 Ft
CHF: 333,44 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott

Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben – jelentette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A hétfői lapszámban megjelent interjúban György István azt mondta, hogy az általa felügyelt kormányhivatalok munkatársaira a szokásosnál lényegesen nagyobb teher hárult a veszélyhelyzetben, de a kollégák példásan helytálltak.


Az államtitkár azt hangoztatta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester méltatlan, parttalan vita kiprovokálásával és több tucat szakember munkájának hiteltelenítésével próbálja elterelni a figyelmet a Pesti úti idősotthon tragédiájában viselt felelősségéről.

György István rámutatott: a katasztrófavédelmi törvény felhatalmazza a polgármestert, hogy járványhelyzet idején a legtöbb ügyben döntéseket hozzon a képviselő-testület helyett. Mivel ilyesmire még nem volt példa, összeállítottak egy útmutatót, amelyben részletes válaszokat adtak a gyakran felmerülő kérdésekre. Nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy felhívják a figyelmet a szükségesség és arányosság követelményére: a rendkívüli felhatalmazást a hatékonyabb védekezés érdekében kell használni. Az önkormányzati döntések törvényességét a kormányhivatalok felügyelik, és tapasztalataik szerint az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a rendkívüli helyzetben – jelentette ki.


Azt mondta, hogy a védekezés során a legnagyobb többletteher talán a kormányhivatali és járási hivatali népegészségügyi munkatársakra hárult, akik derekasan helytálltak. Ők végezték például a fertőzöttek kontaktkutatását és a házi karanténok elrendelését.

A Pesti úti idősotthonban végzett kormányhivatali vizsgálatok egyértelmű eredményt hoztak: napokon, sőt akár heteken keresztül nem volt napi nyolcórás orvosi jelenlét az intézményben, még akkor sem, amikor már tömeges fertőzéseket tapasztaltak. A fenntartói kötelezettségek nem teljesültek maradéktalanul – emelte ki az államtitkár. Úgy vélekedett: az ügyet a fővárosi vezetés terelte politikai síkra, “amikor a kormányhivatali vizsgálatok eredményeire politikai vádaskodással reagált”.

György István arról is beszélt, hogy a kormány többféle munkahelyvédelmi támogatást is bevezetett, ezeket a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain lehet igényelni. A korlátozások enyhítésével újra felkereshetőek az ügyfélszolgálatok személyesen, de továbbra is azt javasolják, hogy aki teheti, elektronikusan nyújtsa be a kérelmeket – mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Kapcsolódó Cikkek