EUR: 354,56 Ft
CHF: 333,59 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Berobbanhat az ingatlanpiac – jöhetnek az új megfizethető lakások

Elérhető, megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások épülhetnek az úgynevezett rozsdaövezeti területeken. Balogh László, az ingatlan.com elemzője a Lokálnak azt mondta, az egész piacon várható az utóbbi évek ugrásszerű emelkedése után egy árcsökkenés, mind az új építésű, mind a használt lakásoknál. 

Profimedia

– A kormány elfogadta a rozsdaövezeti területeken az elérhető árú új lakások építését ösztönző városi otthonteremtési programot – közölte a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Fürjes Balázs elmondta: a kormány az elérhető, megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építésének ösztönzése, építőipari munkahelyek teremtése és megmentése, valamint a lepusztult városi rozsdaövezeti területek megújítása érdekében hozott döntéseket, és tesz javaslatot a parlamentnek. Azt javasolják az Országgyűlésnek, hogy az építési törvényben hozza létre a barnamezős akcióterület fogalmát, és a kormányt hatalmazza fel, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályban állapítsa meg a barnamezős akcióterületeknek minősülő konkrét városrészeket. E területeken az építési szabályok biztosítsák az építkezések, fejlesztések egyszerűbb, gyorsabb engedélyezését és megvalósítását – közölte az államtitkár.


Elmondta, a kormány indítványozza, hogy a parlament módosítsa az áfatörvényt, és a létrehozandó barnamezős akcióterületeken épülő új lakások megvásárlásának áfája 5 százalék legyen az általános 27 százalék helyett. Javasolják továbbá a lakásbérlet áfamentességének fenntartását – tette hozzá Fürjes Balázs.

A rozsdaövezet igazi aranytartalék


A rozsdaövezetek azok a területek, amelyek valaha a város szélén voltak, de a település növekedésével a belváros és a külső városrészek közötti átmeneti zónákká váltak. E területeken egykor ipari tevékenységet folytattak, közlekedési létesítmények, illetve nagy raktárak voltak. Ezek a területek évtizedek óta elhagyatottak, rendetlenek, esetleg szennyezettek, ugyanakkor jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek.

– Ma a rozsdaövezetek a városok számára problémát és terhet jelentenek. A kormány szemléletváltást javasol: ezekre a területekre ne problémaként, hanem lehetőségként tekintsünk. A rozsdaövezet Budapest és a vidéki városok aranytartaléka – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár.

Mint mondta, ha alkalmassá tehetők ezek a területek a fejlesztésre, akkor nagy lehetőséget jelentenek lakások, irodák, üzletek, szabadidős területek, parkok létesítésére.

Alacsonyabb árak, több munkahely

Balogh László, az ingatlan.com elemzője szerint a rozsdaövezeti területeken épülő lakások felépülése az egész ingatlanpiacot befolyásolhatják.

– Mivel ezen lakásokat a tervek szerint alacsonyabb áron értékesítenék, a potenciális vásárlók is inkább ilyen ingatlanokat vásárolnak majd, ezáltal az egész piacon várható az utóbbi évek ugrásszerű emelkedése után egy árcsökkenés, mind az új építésű, mind a használt lakások terén. Emellett az építőiparban munkahelyek megtartását, -teremtését eredményezheti, hiszen a járvány miatt rengeteg építkezés, projekt nem valósult meg – mondta a Lokálnak a szakértő.

Változatlanul alacsony az új igazolt fertőzöttek száma

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette: az elmúlt napon 22 új esetet regisztráltak, és 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Az aktív fertőzöttek száma 1432, kórházban 430 beteget ápolnak, közülük 25-en szorulnak lélegeztetőgépre. – Változatlanul alacsony az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma az egész ország területén – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek