2020. május 27., szerda
Hella

Külföld

Brazíliában először haladta meg az ezret az egy nap alatt elhunytak száma

Brazíliában első alkalommal haladta meg az ezret a koronavírus miatt egy nap alatt regisztrált elhunytak száma.

A brazil egészségügyi minisztérium közölte, hogy a kedd estével zárult 24 órában 1179 halálesetet jelentettek. A dpa német hírügynökség felhívta a figyelmet, hogy Brazíliában általában magasabb halálozási számokat jelentenek a munkahét elején, amikor a hétvégét követően a laborok ismét teljes kapacitással működnek.


A Latin-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országa, Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint harmadik helyen áll a világon a fertőzöttek és hatodik helyen a halottak számát tekintve. Eddig 254 220 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 16 792-en haltak bele a Covid-19-betegségbe. A koronavírus fertőzöttjeinek és halottjainak valós száma a kevés vírusteszt és az elhúzódó laborvizsgálatok miatt jelentősen magasabb lehet.

Az egészségügyi tárca szerdán engedélyezte a könnyebb Covid-19 megbetegedések kezelésére is a hidroxiklorokin és a klorokin gyógyszerek alkalmazását. A G1 hírportál szerint az eredetileg malária elleni készítményeket csak a súlyos betegek kezelésére tartották fenn eddig.

Pénteken lemondott Nelson Teich brazil egészségügyi miniszter, aki többször is komoly vitába keveredett a mielőbbi gazdasági nyitást szorgalmazó Jair Bolsonaro elnökkel a koronavírus-járvány kezelését illetően. Teich a többi között kifogásolta a mellékhatásai miatt vitatott gyógyszerek alkalmazását, amit viszont Bolsonaro helyesel. A miniszter egy hónapnál is kevesebbet töltött hivatalában.

A katonából lett elnök szerdán a készítményekkel kapcsolatban kijelentette: “Háborúban állunk, és jobb vereséget szenvedni, mint harc nélkül feladni”.

Kapcsolódó Cikkek