2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Csodás textíliákból készültek az operettszínház adományai

A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kiss-B. Atilla ezer darab maszkot vitt ajándékba a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegének. A megmaradt jelmezanyagokból készített arcvédőket az intézet egészségügyi dolgozói, az ott gyógyuló gyerekek és kísérőik kapták. Az adományt dr. Fekete Ferenc orvos igazgató és dr. Sült Tamás Péter sebész főorvos vette át.

A Madarász utcai gyermekkórház előtt állt meg a Budapesti Operettszínház kisbusza, amelyből a főigazgató Kiss-B. Atilla – a szabályokat betartva, természetesen maszkban – szállt ki, egy hatalmas dobozzal a kezében. Különleges védőmaszkokkal érkezett: valamennyit a teátrum jelmezkészítői varrták a jelmezekből visszamaradt textíliákból. Lehet, hogy az egyiken A szépség és a szörnyetegből Belle valamelyik csodás kosztümjének mintája köszön vissza, vagy éppen a Virágot Algernonnak című darab jelmezeiből maradt a kelme. Valamennyi anyag valamilyen formában megtalálható az előadásokban.


Kiss-B. Atilla főigazgató az ezer darab maszk átadásakor hangsúlyozta, hogy a művészetnek és a művészeknek alapvető hitvallása az, hogy adjanak.

– Mi az embereknek szellemi és lelki táplálékot adunk mindig, minden időben, még ebben az megváltozott élethelyzetben is. Online felületeinken teszünk közzé olyan tartalmakat, melyeket művészeink home office üzemmódban hoznak létre. Most viszont újabb módját találtuk ki annak, hogy adhassunk. Jelmezkészletünkből visszamaradt textíliákból szabászaink és varrónőink Somfai Péter műszaki igazgató ötlete alapján és Jenei Petra jelmeztervezető felügyelete alatt védőmaszkokat varrtak, elsősorban dolgozóink számára, viszont sokkal többre is van kapacitásunk. Így a létrejött többletből most mintegy ezer maszkot nyújtunk át a Heim Pál Gyermekkórház részére, szimbolikus gesztusként is, ezzel igyekezve kifejezni hálánkat és nagyrabecsülésünket az egészségügyben dolgozók fáradhatatlan munkája iránt.


Dr. Sült Tamás Péter sebész főorvost két évtizedes kapcsolat fűzi az operettszínház tagjaihoz, számos kiváló művész gyermeke gyógyult meg a kezei alatt, akik ma is szeretettel emlékeznek vissza a Madarász utcai gyermekkórházra. Köszönőbeszédében méltatta azt az emberi megnyilvánulást, amellyel a színház tagjai a saját kezük munkájával tartották fontosnak segíteni a gyermekkórházat a járvány idején, majd kiemelte: ez már túlmutat a közös szimpátián az operettszínház és a gyermekkórház között, ez ma az összetartozás emberi megnyilvánulása.

Dr. Fekete Ferenc orvos igazgató megköszönte ezt a nagyon szép gesztust, úgy fogalmazott: saját készítésű adományával az operettszínház nemcsak a kultúráért tesz erőfeszítéseket, hanem a bajban példamutató összefogással támogatja az egészségügyet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?