2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Csontsoványra fogyva, kiszáradva kerültek kórházba az idősek a Pesti úti idősotthonból

A gondozottak kiszáradva, alultáplálva kerültek a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba – írja a Ripost.

Mindazt, amit a Pesti úti idősotthon elhunyt lakóinak hozzátartozói és az ápolók korábban elmeséltek a Ripostnak, alátámasztja az a nyilatkozat is, amit a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek adott.


Bodnár Attila beszámolt arról a kutatásról, amit száz, véletlenszerűen kiválasztott beteg bevonásával végeztek a Pesti úti idősotthonból a kórházba érkezők körében. A több hónapos vizsgálat eredményei megdöbbentőek:

a száz idős ember közül 97-en kiszáradva vagy mérsékelten kiszáradva érkeztek, 88-an voltak alultápláltak, ebből 27-en csontsoványra fogytak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra (amikor az izmok képtelenek ellazulni, tartós görcsben vannak) volt tapasztalható.

Beszélt arról is, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két orvosa és egy főorvosa – saját egészségét is kockáztatva – egy héten át mindennap elment a Pesti úti idősotthonba segíteni vizitelni – írja a Ripost.

„Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt illeti a felelősség, ugyanis a takarékosság címén leépített dolgozói kollektíva – amely, bár erejéhez mérten igyekezett mindent megtenni – fizikailag képtelen ellátni ennyi idős gondozottat” – mondta a főigazgató.

Úgy tűnik azonban, hogy a fővárosi vezetésnek és Karácsony Gergelynek nem elég, hogy a Pesti úti idősotthon vált a koronavírus magyarországi gócpontjává és a halottak száma sem riasztja el. Több intézkedésre is kötelezték a fővárosi fenntartású intézményt, de újabb és újabb hiányosságok merülnek fel.

Kapcsolódó Cikkek