2020. május 27., szerda
Hella

Külföld

Döbbenetes! Hackerek ellopták az easyJet kilencmillió ügyfelének adatait

Hackerek ellopták az easyJet kilencmillió ügyfelének adatait – közölte a brit fapados légitársaság kedden.

A kiberbűnözők utazási adatokat és e-mail-címeket tulajdonítottak el. Kétezerkétszáznyolc vevő hitelkártya-információit is megszerezték, nekik azonnali támogatást ajánlott fel a légitársaság. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy visszaéltek volna a lopott adatokkal. Az easyJet május 26-ig minden érintett ügyféllel felveszi a kapcsolatot. A BBC brit műsorszolgáltató úgy tudja, hogy a légitársaság már januárban felfigyelt egy esetleges támadás jeleire. Két bennfentes forrás szerint kínai hackerek követték el a kifinomult támadást, akik számlájára több hasonló adatlopás írható.


A brit információs biztos hivatala kedden közölte, hogy vizsgálja az ügyet, és arra kérte az érintetteket, hogy legyenek a szokásosnál is óvatosabbak az adathalász és zsaroló e-mailekkel.

Az elmúlt években több vállalat vált hackertámadás áldozatává, és emberek millióinak adatai kerültek illetéktelen kezekbe. A rekordot a Yahoo amerikai internetes tartalomszolgáltató tartja. A cég hárommilliárd felhasználójának adatait lopták el 2013-ban, többségében neveket, e-mail-címeket, telefonszámokat és jelszavakat. 2018-ban a Marriott szállodalánc vált támadás áldozatává: egyik alvállalata, a Starwood biztonsági hiányosságai miatt 383 millió vendég adatai kerültek illetéktelenekhez, köztük több mint ötmillió kódolatlan útlevélszám.

Az amerikai hatóságok kínai hackereket sejtenek a támadás mögött, és aláhúzták, hogy ezek az adatok akár a titkosszolgálatoknak is érdekesek lehetnek. 2014-ben az eBay 145 millió vásárlójának adatait lopták el, köztük e-mail-címeket, lakcímeket és bejelentkezési információkat. A légitársaságok is gyakran kerülnek a hackerek célkeresztjébe: 2018-ban a British Airways 380 ezer utasának nevei, lakcímei és hitelkártyaadatai kerültek illetéktelen kezekbe.

Kapcsolódó Cikkek