2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb

Egyre többen töltik tanulással a karantén idejét

Noha az iskolák és az egyetemek kapui bizonytalan időre bezárultak, számos lehetőség van arra, hogy a karantén ideje alatt hasznos készségeket vagy akár egy új szakmát is elsajátítsanak a tanulni vágyók.

Fotó: Shutterstock


Munkanélküliség és tanulni vágyás

A TanfolyamOKJ.hu tanfolyamközvetítő portál adatai alapján megnőtt a kereslet a felnőttek számára indított képzésekre.


– Ennek a megnövekedett igénynek több oka is van. Sokan elveszítették a munkájukat a járvány miatt, ezért egy új szakmában kénytelenek helytállni. Emellett rengetegen vannak kényszerszabadságon, és a felszabadult idejüket szeretnék hasznosan eltölteni egy új készség vagy szakma elsajátításával – nyilatkozta Szabó Andrea, a portál szerkesztője.

Megnőtt az online képzések kínálata

Az OKJ-s képzéseket immár online is meg lehet szervezni, még akkor is, ha azt jogszabály, támogatási, illetve felnőttképzési szerződés, támogatói okirat vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé. Ezért jelentősen megnőtt a kínálat az online képzések területén.

– Az online tanfolyamok nemcsak azoknak jelentenek segítséget, akik a járványhelyzet miatt kerültek nehéz helyzetbe, hanem azoknak is, akik eddig sem tudták megoldani, hogy rendszeresen bejárjanak egy tantermi képzésre. Például kisgyermekes anyukák vagy kistelepüléseken élők számára is sok esetben könnyebben elérhető az online oktatás – mondta a szakértő.

Több segítséget nyújt az állam

A járvány miatt az állam is több segítséget biztosít a felnőttképzésben részt vevőknek, államilag támogatott képzésekkel, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott felnőttképzések esetében kamatmentes felnőttképzési diákhitellel.

Decemberben megszűnik az OKJ-s rendszer

Az OKJ-s képzések iránti nagy érdeklődést az oktatási forma hamarosan bekövetkező megszűnése is okozza. A felnőttek számára 2020. december 31-ig indíthatók az országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyamok, így sokan már tavasszal jelentkeznek az ősszel induló képzésekre, hogy biztosítsák helyüket az induló csoportokban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.