2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Életre keltett bábok

A régi időkben is szívesen készítettek a gyerekek bábot elsősorban olyan anyagokból, amit az ujjukra tudtak húzni. Ez lehetett történhetett papírszalagból, esetleg varrott kesztyűből, vagy minizsákból. Ezeket különféle figurákkal díszítették, esetleg olyan bábjátékot készítettek, ami királyfit, királylányt, szegény sorsú parasztlegényt vagy leányt ábrázolt. Netán fapálcikát varrtak a figurára, úgy emelték fel, vagy egy valódi ruhaujjat neveztek ki, azt díszítették fel és könyökükre fel tudták húzni a figurát. és bele tudták húzni az ujjukat, vagy a nagyobb hatás kedvéért könyékig fel tudták húzni és eljátszani a kitalált figurát. Aztán ebből alakult ki a bábozás.

Azt mindenképpen tudni kellett, hogy milyen figurát akart mesélni az illető. Némi varrástudásra is szükség volt, illetve régen a szülő tanította meg a gyermekének az ősi hagyományokat, mikor, mivel és milyen természetes anyagokkal lehetett díszíteni a kitalált meseállatot vagy embert.


A természetes anyagok között voltak a virágos növények, vagy például a kukorica tartozékai, csutka, a kukorica csuhé és annak a “haja”. Amikor lezajlott az aratás, a szalma felhasználásával készítették a bábokat, a hozzá tartozó mesét szintén ismerni kellett, amit el akartak játszani a megalkotott figurával – hívta fel a figyelmet a csaladinet.hu.

A képzelet nem válogat


A Pinteresten található képek arról tanúskodnak, hogy nagy a gyermekek kézügyessége, fantáziája. A figurákat kellő humorral készítették el.

A bábozással, a bábszínjátszás kialakulásával nagyon sok történetet el lehetett mesélni, amiből a fiatalok és felnőttek egyaránt okultak.

 

Róka környezetbarát anyagokból – Pinterest

 

Hogy a figurák gyártása sikerüljön, nem árt, ha előrajzolják egy papíron, aztán keresnek olyan anyagokat, amelyekből el lehet készíteni.

Bábok előrajzolása – Pinterest

 

Nyúlbáb készítése – Pinterest

Boszorkánybáb – Pinterest

Ha fordítva kezdik: van egy filc vagy egy bármilyen alapanyag, vagy kesztyű és megvizsgálják a lehetőséget, hogy abból mi készíthető. Teljesen mindegy, hogy milyen a sorrend, a lényeg, hogy használja mind a szülő, mind a gyerek a képzelőerejét.

Tanítják az egereket kesztyűbe dudálni – Pinterest

Levendulás angyalka – Pinterest

Marionett bábok – Pinterest

 

Lehet cérnát, ragasztót, ragasztószalagot, ollót, festéket használni menet közben.

Bábfigura fonás szalmából – Pinteres

 

t A lényeg, hogy a mesefigurával önállóan meg tudják jeleníteni a történetet, magyarán maguktól is tudjanak a gyerkőcök mesélni a báburól (például mi lehet az életmódja, a foglalkozása, mit szeret enni, melyik korszakban élt, gróf volt, vagy csak parasztlegény, királykisasszony vagy boszorkány). A lehetőség adott, ki kell használni a karantén adta plusz időt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?