2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Farkas Bertalan: A világűrben voltam, de milyen jó lett volna a holdra is eljutni!

Negyven évvel ezelőtt, május 26-án történelmet írt Farkas Bertalan, aki mostanáig az egyetlen magyar, aki kijutott a világűrbe. A különleges évforduló alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök is találkozott a hetvenéves legendával.

Orbán Viktor egy fotót is posztolt közösségi oldalán a különleges találkozóról. A képnek stílusosan az Egy úr az űrből címet adta a kormányfő.


Farkas Bertalan tavaly augusztusban ünnepelte hetvenedik születésnapját. Nem sokkal a kerek évforduló után a Lokálnak adott interjúban elmondta: a kormány felismerte, hogy ha lemaradunk, soha nem lehetünk a világ élvonalában. 2015-ben lehetőséget kaptunk, és tagjává váltunk az Európai Űrügynökség nemzetközi szervezetének, rajtuk keresztül pedig nagyon sok projektben tudunk részt venni. Szeretné megélni, hogy ne ő legyen az egyetlen magyar, aki kijutott az űrbe, és szívesen kezet fogna a másodikkal. És hogy van-e valami, ami hiányzik ebből a csodás életpályából?
– Olykor-olykor, amikor este felnézek a holdra, arra szoktam gondolni, hogy ugyan a világűrben voltam, de milyen jó lett volna a holdra is eljutni! Sokan azt gondolják, hogy én ott voltam, de sajnos nem. Ezt néha sajnálom – mondta korábban a Lokálnak.

“Egy úr az űrből” Fotó: Facebook

Farkas Bertalan űrhajós (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek