EUR: 350,40 Ft
CHF: 331,08 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Fecskék ragasztása papírból

A fecske kedvelt madara a magyar népmesének, gyönyörű énekével megmozgatja a gyermekek fantáziáját. Vidám csivitelésével jól indítja a napot, mintha jó kedvet szeretne szerezni azoknak az embereknek, akik nem verik le a fecskefészkeiket.

A magyar tájon gyakran látható füsti fecske (Hirundo rustica) a verébalakúak rendjébe és a fecskefélék (Hirundinidae) családjába tartozó, apró testű, villámgyors röptű madár. A villásfecskék nemének legelterjedtebb faja. Jellegzetes külsejű énekesmadár, testének felső részén kékesfekete tollazattal, villás farktollakkal és ívelt, hegyes szárnyakkal.


Főleg ember alkotta szerkezetekre építi fészkét, és szinte mindenütt elterjedt, ahol emberek élnek. Csésze formájú fészkét sárgolyókból építi istállókban vagy azokhoz hasonló helyeken. Repülés közben rovarokkal táplálkozik. E madárfaj jelentős mértékben kötődik az emberekhez, és rovarevő mivolta miatt az ember elviseli jelenlétét, mely kapcsolatot megerősítették az idők során e madarakkal és fészkeikkel kapcsolatban kialakult babonák is. Számos irodalmi és vallási mű hivatkozik a füsti fecskékre – írja róla  a Wikipédia.

Előrajzolás, festés vagy ragasztás


A gyerekek szívesen rajzolják, utánozzák papírból ezt a madarat. Hozzávalók: fekete, fehér és piros fotókarton, vagy festék, piros szem, olló, ragasztó, ceruza, radír.

Rajzolják meg, majd vágják ki a fecske törzsét és szárnyait. Lehet olyan fecskét készíteni, amelyek egy síkban mutatják a formát, mintegy keresztmetszetét adva az állatnak. Az előrajzolt formákba lehet ragasztani a színes papírlapokat, vagy kifesteni, és amikor kész, egy nagyobb rajzlapra lehet rögzíteni.

De vannak olyanok, amelyeket térben is meg lehet hajlítani papírhajtogatással és akkor majdnem olyan fecskéket sikerül készíteni, amelyek hasonlítanak az igaziakhoz. Ezeket a technikákat is bemutatják a mellékelt rajzok – a tanitoikincseim.lapunk.hu oldalon.

Előrajzolt fecskék – Pinterest

Fecske szárnyak, törzs és farok előkészítése ragasztáshoz – Pinterest

Fecskeszárnysablon – Pinterest

 

fecskesablon – Pinterest

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?