EUR: 350,34 Ft
CHF: 330,99 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Fűszernövények otthon

A konyhában serénykedők akkor érzik magukat „biztonságban”, ha minden kéznél van a főzéshez. Így van ez a fűszernövényekkel is. Jó, ha mindent egy helyben találnak. Az ablakpárkányon zöldellnek a fűszernövények, ebédfőzésnél csak ki kell nyúlni értük ollóval és le kell vágni belőlük néhány levelet. A szárított fűszerek értelemszerűen a szárítási folyamat közben veszítenek erejükből, abból mindig többet kell felhasználni az étel elkészítése során.

Üdeség, frissesség


Az ablakban a zöld fűszerek üdeséget kölcsönöznek gondozójuknak. A fűszernövények illata érdekes, továbbá kellemes közérzetet biztosít a lakásban élőknek is: elsősorban azzal is, hogy tisztítják a levegőt.

A boltokban cserepekben árusított zöldikéket melegházban nevelik, ezért az életük rövidebb, mint eleve a lakásban nevelt és balkonon tartott társaiké.


Felhasználáshoz összevágott fűszernövények – Pixabay

 

Menta cserépben – Pixabay

 

Petrezselyem  – Pixabay

Bazsalikom cserépben – Pixabay

 

A bazsalikom, a menta, a rozmaring, a petrezselyem, kakukkfű az, amelyet a leggyakrabban nevelnek cserépben. Ám nem mindegy, hová rakják őket, van-e megfelelő hely a cserépben vagy ládában. A neveléshez, a növekedéshez nagyon fontos, hogy a növényként egyenletesen érje a víz és a napfény. Az is lényeges, hogy „félárnyékos” helyen legyen elhelyezve, mert így nem égeti ki a nap sugara a leveleket. Az ideális hőmérséklet 20-22 fok körül van, ekkor növekszik igazán megfelelően. Szedni a leveleket 10-15 cm magasság felett lehet már. Ha már erős a lombja, és a a színe, akkor lehet már felhasználni. Rendszeresen metszeni kell őket is: a visszavágott bokor jobban növekszik. Például amikor az ételt készítik, akkor nemcsak a levelet, hanem az egész hajtást vágják le, és azt tegyék az ételbe. Ezzel egyúttal megoldódott a metszés is.

Van, akinek nem sikerül

Gyakran hallani olyan panaszt, hogy hiába próbálják a növénykét nevelgetni, mégis elfonnyad. A legnagyobb jóakarás ellenére is érheti kudarc a gondozót. Az is lényeges, hogy a túlöntözés nem jó, mivel a föld penészedhet, a gyökerek elrothatnak.

Ha naponta egyszer – cseréptől függően – 1-2 deci vízzel öntözik a zöld fűszert, akkor az megfelelő mennyiségű folyadékot jelent a növekedéshez. Ha mégis azt látják, hogy sárgul a levele, akkor a gyökérzetben lehet a probléma. Ültessék át, vágják le a tönkrement gyökereket, ültessék át, és éppen annyi vizet adjanak, hogy megelőzzék a rothadási folyamatot. A legideálisabb ültetési földalapanyag a tőzegmentes virágföld. Ha már készen veszik a növényeket, akkor sokat segíthet, hogy azonnal több cserépbe szétültetik a növényeket. A különböző leveleket szívó bogarak ellen ugyanúgy kell védekezni, mint a kertben. Természetesen szerekkel – citromlével, csalánázattal – lehet elriasztani a nedvszívó bogarakat.

Ha otthon nevelik, akkor a legtökéletesebb fűszernövény úgy sikerül a legjobban, ha magról ültetik. A szaporító anyagot pedig gazdaboltból érdemes beszerezni – tanácsolja az agraroldal.hu.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?