2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Gyertyaöntés kezdőknek

A karanténban új hobbik is előkerülnek, amelyek már régen feledésbe merültek. Az emberek változatosságra vágynak és most annyit ülnek a számítógép előtt, hogy nem csoda, ha valami mást is szeretnének kipróbálni. Az egyik ilyen foglalatosság a gyertyaöntés lehet. Bármikor előkerülhet a téma, amikor jó hangulat akarnak este varázsolni vagy esetleg gyertyavilágítás mellett akarják elfogyasztani otthon a vacsorát. Ha nem találnak gyertyát, akkor csináljanak egyet! Ám azt már kevesen tudják, hogyan is kell?

Vázagyertyák – Pinterest

 

Régen birkafaggyút és méhviaszt összeolvasztottak, abból készült az egyszerű gyertya, aminek a közepére kanócot húztak, majd öntőformába tették és hagyták kihűlni. Az anyagok korszerűsödésével rájöttek arra, hogy vannak kifinomultabb és kevésbé büdös anyagok. Bár birkafaggyút ma is lehet elvétve kapni a hentesboltokban, vágóhidakon, méhviaszt is be lehet szerezni a méhészektől, illetve a gazdaboltokban.


A napidoktor.hu szerint a háztartási boltokban lehet kapni szójaviaszt és paraffinviaszt is. Mind a kettő könnyen olvad és a kezdők is megtanulhatják a gyertyakészítés tudományát. De van méhviasz is, amely természetes anyag, és légtisztító hatása van. Magukat a viaszokat készen lehet kapni, csak magát a gyertyát kell megtanulni kiönteni.

Óvatos előkészületek


Egy kiszuperált edényt keressenek, amit ki akartak már dobni a szelektív hulladéktartályba. Miután kitisztították, abban nyugodtan megmelegíthetik a viaszt. Ezután bármivel színezhetik, ami természetes anyag – akár szappannal, vagy kurkumával, avagy bármilyen más ételszínezékkel.

Viasz melegítése – napidoktor.hu

 

Menet közben – miközben melegszik a viasz, elő kell készíteni a gyertya öntőformákat: ez lehet fémtárgy, vagy akármilyen üveg. Van, aki a tisztára mosott kis méretű tormás üvegeket használja erre a célra. Amikor felolvadt a viaszt és megszínesítették vagy illatosítóval összekeverték (gyógynövényfőzettel, illóolajokkal), akkor kell kanállal kimerni, vagy beleönteni az üvegbe, esetleg fémformába. Az elegy közepére be kell mártani egy kanócot, ami majd ott is fog maradni. Amikor kihűlt a massza, akkor meg is lehet gyújtani próbaképpen a saját maguk által öntött gyertyát. A gyertyaöntés tudománya – leegyszerűsítve ennyi.

kiöntés – napidoktor.hu

Megdermedt házi öntésű gyertya – napidoktor.hu

Zöld színű gyertya – Pinterest

citromsárga gyerta – Pinterest

 

Ezek a legfontosabb tudnivalók, amit kezdők is elsajátíthatnak. Menet, vagyis “gyártás” közben vigyázni kell arra, hogy ne freccsenjen a forró viasz a szembe, számolni kell azzal, hogy gáztűzhelyen melegítve sokkal hamarabb olvad fel az alapanyag. Az óvatosságra azért van szükség, mert gyúlékony anyaggal dolgozik a gyertyaöntő, és emiatt a gyermeknek is való kreatív tudományt érdemes először szülői felügyelettel begyakorolni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?