EUR: 348,56 Ft
CHF: 326,49 Ft
2020. május 27., szerda
Hella

Életmód

Hurrá, mehetünk táborozni!

Már készülnek a napközis és ott alvós táborok szervezői, hiszen június 16-tól ezen a nyáron is elindulhat a szezon. Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében idén különös figyelmet kell fordítani a járványügyi szabályok szigorú betartására. Az érdeklődés már most hatalmas, a gyerekek és a szülők is nagyon várják már, hogy a valós világban folytatódjon az élet.

Amennyiben ezt a tábor karaktere lehetővé teszi, érdemes a programokat szabadtéren megtartani. Ha a szabadtéri foglalkozás nem megoldható, kiemelt figyelmet kell fordítani a helyiségek gyakori szellőztetésére és fertőtlenítésére. Fontos a személyi higiéné betartása, aminek alapja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, valamint az arc érintésének elkerülése. A táborokban elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású kéz- és felületfertőtlenítő, illetve takarítószernek. Korosztálytól függően a gyermekek a kézfertőtlenítők használatát felnőtt felügyelete mellett végezzék.  Fokozottan kell ügyelni az étkezés helyszínének tisztaságára, folyamatos fertőtlenítésére. Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére. Az étkeztetést végző személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani, és annak rendszeres használatára fokozott hangsúlyt kell fektetni. Amennyiben egy gyermeknél vagy szervezőnél, segítőnél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.


 

Az Unimó Színműhelye is elindul

Unimó Műhelye a tavalyi tábor utolsó napján

Idén is tart napközis színjátszó- és drámatábort Zuglóban az Unimó Színműhelye vezetője, Urmai Gábor színművész. – Egyelőre négy turnus a biztos, június utolsó két hetében, valamint július és augusztus közepén. Gyorsan fogynak a helyek, jönnek a rutinos táborozók, de természetesen örömmel várom azokat is, akik még nem voltak Unimó Színműhelyében. A Hajós Alfréd Általános Iskola a helyszín, van egy belső termünk és egy zárt udvar is. Nagyon figyelünk az egészségügyi előírásokra, és természetesen fokozottan betartunk minden intézkedést. Olyan gyerekeket várok, akik elhiszik, hogy a szék motor, a pocsolya tenger, a karunk meg sorompó vagy éppen fenyőfa – mondta Urmai Gábor, aki hozzátette, egy szülőknek szóló bemutatóval zárják a tábort. Kiemelte, hogy bár van szituációs gyakorlat, beszédtechnika, színészmesterség és színpadi jelenlét, emellett több érdekesség is várja majd a gyerekeket. – Nem színészetet tanítok a táborban, hiszen ők gyerekek, hanem azt, hogy merjék használni a fantáziájukat. Játszom velük, hiszen a színjátékban sem véletlenül van benne a játék szó. A szerepjátékok a gyerekek természetes személyiségfejlődésének részei, csak azt ők még nem színészkedésnek hívják, hanem mondjuk babázásnak. A táborba jelentkezni az [email protected] címen vagy a +3630/950-2456 számon lehet.

Gyorsan fogynak a helyek

– Régi gyakorlat, hogy minden tábornak van egészségügyi intézkedési terve – magyarázta a Táborfigyelő vezetője, Tóth Béla a Mokkában. – Eddig is szükség volt egészségügyi igazolásra, vagyis beteg gyermek eddig sem mehetett táborba. Ez azt jelenti, a szülő nyilatkozik, hogy egészséges a gyermeke. A szülők egyébként várják a táborok kinyitását, hiszen a gyerekek addigra, mire megkezdődik a nyári szünet, már három hónapja vannak összezárva az online térben. A nyári szünet 11 hét lesz, a szülők nagy része viszont március–áprilisban kivette a szabadságát, és a jelen helyzetben nem tanácsos a gyerekeket a nagyszülőkhöz küldeni. Éppen ezért a tábor nagyon jó és biztonságos megoldás. Rengeteg az érdeklődő, a korlátozás feloldása óta megindult a dömping. Bár a Táborfigyelőn 700 táborturnusból tudnak választani a szülők, fontos tudni, hogy ez kevesebb, mint tavaly, viszont a gyerekek száma nem csökkent. Éppen ezért azt javaslom, minél előbb jelentkezzenek a táborokba, hogy legyen a gyermeküknek helye. Azt nem lehet most megmondani, hogy júniusban mennyi hely marad, és hogyan változnak az árak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A gyógyító gezemice

  A gyógyító gezemice

  Az utak menti árokpartokon már kinyílt egy fehér virágzatú növényke, amely majdnem fél méteresre is megnő. Gezemicének is nevezik, de nem ez az igazi neve. A növény végén ágaskodik a fehér virágja és a levelei szanaszét állnak.

 • Helytakarékos pakolás

  Helytakarékos pakolás

  Amikor az asszonyok kitakarítják a szekrényt, akkor jönnek rá, hogy alig van helyük a tárolásra. A szezonális ruhadarabokat mostanában válogatják át, és helyet keresnek a téli ruháknak.

 • Ezek a leggyakoribb családi viták

  Ezek a leggyakoribb családi viták

  A családi viták gyakorlatilag elkerülhetetlenek. Az összezördülések szinte azonnal orvosolhatók, családterápiára akkor érdemes járni, ha a kapcsolatokban az alapvető viszonyok, az akció-reakció átalakításra szorul, hiszen a családon belüli kölcsönösség meghatározza a családtagok viselkedését.