EUR: 350,30 Ft
CHF: 331,04 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Így mossunk helyesen

Amikor még a keverőtárcsás mosógépek voltak „nagyüzemben”, nagyon nagy vívmány volt. A nők örültek, hogy nem kell napokig áztatni és sikálni a ruhákat, hogy a koszt ki tudják belőle mosni. A mosógép szinte feldobta a mindennapokat, több idő jutott a családra. Aztán megjelentek az automata mosógépek, amelyek mind a mosást, mind a facsarást magukban foglalták. Ez igazi technikai áttörésnek számított a magyar háztartásokban.

Mosás kézzel – Pixabay

 

Mellőzni kell a “zsúfoltságot”!


Azonban, ne gondolják, hogy a mai mosógépek mindent kibírnak. Nekik is van egy tűréshatáruk. Nem szabad őket „csurig” telepakolni. Annyit szabad „beléjük szuszakolni”, hogy meglegyen a maximális töltősúlyuk, amely körülbelül 5 kilogramm. Ezt a súlyhatárt különösen fontos betartani akkor, amikor valaki nagymosásra készül és a lehúzott, nagy méretű takarókat, ágynemű és párna huzatokat, lepedőket próbálja egyidejűleg kimosni.

Nos ez az, amit nem szabad. A megengedettnél nagyobb többletsúly akár árthat a mosógép stabilitásának. Az automata mosógépek menet közben centrifugálnak, rázkódnak „munka közben”. Mosás közben a ruhák egymásba fognak csavarodnak, a mosóhatás közben a gép ide-oda csavargatja őkt és ha nincs hely, akkor nehezebb mosni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szennyeződés nem távozik el teljesen. Ez a legnagyobb hátránya a túltöltésnek.


Azonnal teregetni kell

Ruhaszárítás – Pixabay

 

A gépek nagyon hasznosak, ám nem centrifugálják ki maradéktalanul a vizet a mosóprogram végén. Amikor már lejárt a mosógép, ha nem teregetik ki azonnal a nedves ruhákat, megindulhat a dohosodás. A mosógépen is megtelepednek a különböző kórokozók, a penészgombák, tehát a ruhákat már csak ezért is érdemes azonnal kivenni a tankból és kiteríteni. Magát a mosógépet is érdemes néhány óráig nyitva hagyni, hogy a vízcseppek megszáradjanak. Sőt az öblítő adagoló fiókot is ki kell húzni, mivel annak is szüksége van a szellőzésre.

Csínján bánjanak a mosószerekkel

Ha valaki mosni készül, érdemes a mosószerek adagolására is figyelnie. A túladagolt mosószer nem biztos, hogy praktikus megoldás, mivel megmarad a textíliában a fel nem oldódott mosópor kristály. Lehet, hogy új mosásra van szükség. Ezért érdemes többféle mosóport használni avagy olyan tisztítószert kiválasztani, amelynek segítségével minden szennyeződést megszüntethető.

A legtöbb mosás előtt nem véletlenül ajánlanak előáztatást. A makacsabb zsírfoltokat érdemes ecettel vagy másfajta folttisztítóval kezelni. Ez némileg időigényes, de megéri a jobb hatás elérése érdekében.

Az ecet, a sütőpor és a szódabikarbóna nagyon hasznos lehet – még a ruhatisztításban is. Az ecet segíthet megakadályozni a ruhák szöszösödését. Az azonos színű ruhákat érdemes együtt mosni, de úgy, hogy a belső része legyen kifordítva, ez is csökkentheti a szöszösödést.

A szódabikarbóna nagyon régóta használt szer, ami például az izzadságfoltokat is halványítja.

A mosógép hatékony eszköz lehet a f – Pixabay

 

Ha valaki „tutira akar menni”, hogy a zsírfoltokat eltávolítsa, akkor érdemes sütőporos-masszát kenni a a foltra, és egy éjszakán át állni hagyni, majd utána kimosni. Mind a szódabikarbónának, mind a sütőpornak van egy áldásos hatása – nem szürkülnek be a fehér színű holmik – hívta fel a figyelmet az nlc.hu.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?