2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Életmód

Japán lonc: gyógyít és díszít

 Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói  között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó? Különleges külsejű, japán loncnak hívják. Megtalálható Kelet-Ázsia (Kína, Korea, Japán) kertjeiben. Virágja több színben is pompázhat. Oroszországban pedig az erdőkben és a házi kertekben egyaránt látható.

Japán lonc – Pixabay

 

Szereti a meleg éghajlatot


A lonc nem fa, hanem bokor, ám nemcsak dísznövény, hanem gyógynövény is egyben. A kutatók megszámolták, hogy a Földön mintegy 190 faja található kertekben és a vadonban. Melegebb éghajlaton a magassága elérheti a hat métert is. Fajtától függően nagy virágot hoz, illemes illatot áraszt. Egyaránt kedveli a félárnyékos és napos helyeket és a nedves talajkörnyezetet. Májusban virágzik, ősszel pedig bogyós termést hoz.

Lonc, a kertek dísze – Pixabay

 

Gyógyír a bajokra


A virág nemcsak szép, hanem megfigyelték azt is, hogy gyógyírt jelenthet a bajokra. Nagyon nagy az ásványi anyag tartalma, gazdag kalciumban, magnéziumban, káliumban és még általunk kevéssé ismert nyomelemekben (elaidinsav, szalicilsav, inozit, linolsav, magnézium, tannin, cink-, luteolin, mirisztinsav és a tanninok). Az ázsiai országokban több ezer éve hasznosítják a virágját, levelét gyógyhatású készítmények alapanyagául. A szárából és a virágjából főznek gyógyteát.

Nem árt az óvatosság

Azonban mielőtt belemerülnének a “loncos” teázásba, érdemes kis adagokban kipróbálni a hatását. A fogyasztását főleg felnőtteknek ajánlják napi egy csészével, mivel a gyermekeknél gyomorrontást is okozhat – olvasható a növényről a womenhealthnethu.netlify oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

  • A borsmenta tea jótékony hatásai

    A borsmenta tea jótékony hatásai

    Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.