2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Jövő héttől megszűnhet a különleges jogrend

A járványügyi intézkedés sikeres volt, ezért a jövő héttől megszűnhet a különleges jogrend, de fontos, hogy a védekezési szabályokat továbbra is betartsuk – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az iskolákban év végéig marad a digitális tanrend, az ovik és a bölcsik viszont hamarosan visszaállnak a normális működésre.

Jövő kedden kerülhet az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amely megszünteti a járvány miatti különleges jogrendet és a veszélyhelyzetet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón hozzátette, hogy sok intézkedés túlmutat a rendkívüli jogrenden, és ahhoz, hogy ezeket fönn lehessen tartani, törvény szükséges. A járványügyi intézkedések hatályban maradnak, az operatív törzs továbbra is ellátja feladatait, és folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.


A fertőzöttségi adatok tekintetében Gulyás Gergely szerint Közép-Európában jól állunk, és bár a fertőzöttek száma vitatott a tesztelések miatt, a halálozási adatok kellően objektívek. A gyors fellépés mindenképpen hozzájárult a járvány megfékezéséhez, de ehhez az is kellett, hogy az emberek betartsák a szabályokat. Ezért mindenkinek köszönetet mondott a miniszter.

A gazdaságvédelmi akcióterv eredményei:

 • 221 ezer munkahelyet óvott meg a kormány.
 • 100 ezerrel megemelik a közfoglalkoztatotti keretet (ebből eddig ötezret töltöttek be).
 • A legfrissebb adatok szerint 172 ezer körül van azoknak a száma, akik munkát keresnek, közülük 101 447-en részesülnek álláskeresési járadékban.
 • A honvédségnél 3000 új állás várja a munkakeresőket, akik már a szerződés aláírásakor 100 ezer forint juttatást kapnak.
 • A beruházásösztönzésben részt vevő vállalatok 96 ezer munkahely fenntartását vállalták.
 • Eddig 106 ezer munkavállaló esetében nyújtottak be bérkompenzációs kérelmet.
 • A kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók bérkompenzációjára 9300 kérelem érkezett.

Kinyitnak az ovik és a bölcsik, marad a digitális oktatás


 • Az óvodák és bölcsődék megyei szinten május 25-étől, Budapesten pedig június 2-ától visszatérnek a normál működési rendhez, és nyáron legfeljebb két hétre állhatnak le.
 • Az iskolákban a tanév végéig meghosszabbítják a digitális tanrendet, de június 2-ától lehetőség lesz kis csoportos konzultációkra.
 • Június 2-ától változik a gyermekek felügyeletének rendje, amit az intézményeknek június 26-áig kell megszervezni, ezután kezdődhet a következő tanévre való felkészülés.
 • Az étkeztetésben június 29-étől állnak át a nyári rendre.
 • A ballagásokat és a bizonyítványok kiosztását kisebb létszámban, a tömeges jelenlétet elkerülve rendezhetik meg az iskolák.

 

Betiltják az egyszer használatos műanyagokat

Betiltja a kormány az egyszer használatos műanyagokat – erősítette meg Gulyás Gergely, miután a kormány visszavonta az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot. A miniszter szerint a törvénytervezet véglegesítése előtt meg kell várniuk az EU július eleji tájékoztatását. A járvány persze ezen a területen is számos változást hozott, ezeket a szempontokat szintén meg kell vizsgálni, emellett kiemelt fontosságú, hogy a műanyagok betiltása miatt senki se veszítse el az állását.

 

Pesti út: még tart a nyomozás

A Pesti úti idősotthon ügyében folyamatban van az eljárás, melyből Budapest Főváros Kormányhivatala kizárását kérte Karácsony Gergely. Az egymillió forintos, higiéniai hiányosságok miatt kiszabott bírság azóta is érvényben van, azonban az orvoshiány és további higiéniai problémák miatt indított nyomozás még tart Gulyás szerint, aki hozzátette, amennyiben a fővárosi kormányhivatalt valóban kizárják az eljárásból, az illetékes szerv másik felügyeleti apparátust jelöl ki.

Kapcsolódó Cikkek