EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Életmód

Ki legyen a hunyó?

Gyermekkorban nagyon érdekes játék lehet a bújócska. Nincs olyan kisded, aki ne szeretné kipróbálni, hiszen bárhol lehet játszani: teremben, függöny mögött, ágy alá bújva. A lényeg, hogy izgalmas, sejtelmes és igazi feladvány. A szellemi tevékenységek közé sorolják, és a rejtő-kereső kutatások között a néprajzkutatók többféle bújócskát említenek.

Hogyan játsszák?


Kiválasztanak egy gyermeket, aki hunyónak neveznek ki, a többiek pedig elbújnak. Talán emlékeznek még a felnőttek gyermekkorukból erre a játékra. A hunyó becsukja a szemét, falnak fordul, elszámol hangosan, vagy magában 10-20-ig, mikor mennyit enged meg a kíváncsiság, vagy miben állapodnak meg a játszócsoport tagjai. Aztán elkezdik egymást keresni. Az lesz a legsikeresebb, akit a legnehezebb megtalálni.

Pákk


Talán még senki sem felejtette el a mondókát, “Aki bújt, bújt, aki, nem bújt, megyek!” Akit először megtalál a hunyó, annak azt mondja, hogy pákk. Ezt senki sem tudta még megmagyarázni, hogy miért éppen ezt a szót használják a játékban. A kereső mindig annak a nevét mondja a pákk kimondása előtt, aki meglátott, utána meg kell keresni a többieket is. Persze a végén az kerül a következő hunyó szerepébe, akit legelőször megtaláltak.

Ipicsapa vagy ipiapacs

Bújócskázni csak szépen – Pixabay

 

Hasonlóképpen játsszák, mint a “sima” keresőjátékot. Amíg a hunyó csukott szemmel vár, addig a többiek elbújnak. Aztán amikor már elfogyott a türelem, akkor azt mondja: “ha szabad, ha nem, én megyek!”, rögvest indul megkeresni a többieket. Amikor meglát valakit, azt kell mondani, hogy “Ipicsapa, Jancsi!’. Tájanként változik, hogy ipicsapát mondanak-e vagy sem. Van, ahol “Ipiapacs Pista!” felkiáltással jelzik, hogy megtalálták a gyermeket.

Kutyával, macskával is lehet játszani

Bújócska macskával – Pixabay

 

Amennyiben szoros az érzelmi kapcsolat a házi kedvenccel (kutyával, macskával), akkor ő is elbújhat a gazdival együtt – bárhová a lakásban, vagy a kertben. A lényeg, hogy fejlesszék a fantáziát, mennyi hely lehet a rejtőzködésre. Ezek a játékok a helyzetfelismerést segítik, hogy ha például valaki vihart él át a természetben, akkor menedéket tudjon keresni az eső vagy a szélvihar elől. Így senkinek sem esik bántódása – olvasható a real.mtak.hu oldalon megtalálható ismeretterjesztő anyagban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

  • A borsmenta tea jótékony hatásai

    A borsmenta tea jótékony hatásai

    Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.