2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Belföld

Közös időnk ’89-90 – Virtuális kiállításként nyílt újra a Nemzeti Múzeum tárlat

Közösségi kiállításként, a látogatók korabeli tárgyi emlékeinek segítségével idézi fel a magyarországi rendszerváltás időszakát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Közös időnk ’89-90 című időszaki tárlata, amelyet az MNM kényszerű zárva tartása miatt az interneten rendeztek újra.

Alighogy a kiállítás február 28-án megnyitott, a járvány miatt néhány hét múlva ideiglenesen be kellett zárni. A közösségi tárlat döntően a több mint ötven felajánló által átadott tárgyi anyagra épül és az MNM saját, 1989-re reflektáló gyűjteményi darabjai csupán kiegészítik ezeket – közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.


Mint a közlemény felidézi, az intézmény 2019. január 28-án felhívást tett közzé, arra kérve a látogatókat, hogy osszák meg korabeli történeteiket, tárgyi emlékeiket a rendszerváltás korszakából; ezt követően számtalan fénykép, plakát, irat és egyéb tárgy érkezett.

“A Magyar Nemzeti Múzeum Nobel-termében megrendezett kiállítás jelen pillanatban is Csipkerózsikaként várja a mielőbbi újranyitást. Az adományozókat, kölcsönzőket, a projektet támogató közösségeinket azonban nem szeretnénk megfosztani a közösen létrehozott kiállítás élményétől” – közölte az MNM.

Az intézmény ezért úgy döntött, hogy a virtuális térben újra megrendezi a tárlatot, méghozzá az MNM Esztergomi Vármúzeumának a nagytermében; a helyszínváltozással is jelezve, hogy a két kiállítás nem ugyanaz, a virtuális és az analóg tér másfajta befogadói élményt jelent.

A virtuális kiállítás megnyitóját a múzeumi világnap alkalmából Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója május 18-án 21 órától tartja a Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán.

Kapcsolódó Cikkek