EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Külföld

Lengyelországban ezentúl azonnal kiemelhetik a családból a családon belüli erőszak elkövetőit

Lengyelországban a családon belüli erőszak elkövetőjének azonnal távoznia kell lakhelyéről annak a jogszabálymódosításnak értelmében, amelynek törvényhozói folyamata Andrzej Duda elnök jóváhagyásával befejeződött.

A kormánypárti módosítást korábban a parlament mindkét háza szinte egyhangúlag hagyta jóvá.


Az új előírások arra hatalmazzák fel a rendőrséget, illetve a katonai rendőrséget is, hogy az erőszakoskodó személyt azonnal a közös háztartás elhagyására kötelezze. Ez kezdetben 14 napra vonatkozik, de a bíróság az időszakot meghosszabbíthatja.

A feltételezett elkövetővel szemben a hatóság kényszert alkalmazhat, akkor is, ha az illető azt állítja, hogy nincs hol megszállnia. A rendelkezés megszegése esetén le is tartóztathatják.

A módosítás parlamenti jóváhagyását követően, a múlt héten Marek Romanowski igazságügyminiszter-helyettes szorgalmazta, hogy Lengyelország mondja fel a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt, mert úgy vélte, hogy az egyezmény a nők védelmének ürügyén keresztényellenes, emellett a lengyel alkotmánynak ellentmondó előírásokat tartalmaz.

Kapcsolódó Cikkek