2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

Mától újabb lazítások lépnek életbe Budapesten, országosan pedig megtarthatók a szabadtéri rendezvények és látogathatók a sportesemények – derült ki a kormányinfón. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint mindez a sikeres védekezésnek köszönhető. 

A rendkívüli jogrendet a vírus elleni sikeres védekezés után meg tudjuk szüntetni. A járványügyi készültség azonban várhatóan még hosszabb ideig velünk marad – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. A kormány a veszélyhelyzet várható június 20-i megszűnése után is szeretné fenntartani például az idősek vásárlási sávjának lehetőségét, de a tömegrendezvények sem lesznek a szokásos módon megtartva, de ez nem érinti a gyülekezési jogot, tehát politikai tüntetések lehetnek.


Bár a gyülekezési jog korlátozása június 20-ig fennmarad, de a Trianon századik évfordulójáról való megemlékezéseket meg lehet tartani június 3–7. között, a szabályok betartásával. A kormány több helyen fog megemlékezni, Orbán Viktor miniszterelnök pedig beszédet mond majd.

Az utazásszervezők az augusztus 30-ig lemondott utak helyett utalványt adhatnak az ügyfeleknek, akiknek 15 napja van arra, hogy eldöntsék elfogadják-e az utalványt vagy inkább a pénzt kérik vissza. Az utalványok átruházhatóak, de nem értékesíthetőek, és 2021. augusztus 31-ig lesznek érvényben.


Gulyás Gergely újabb lazításokról is beszámolt, mostantól megtarthatóak a szabadtéri rendezvények, nyithatnak a stadionok, a cirkuszi sátrak, a mozik és a kiállítások is.

Budapesti lazítások

– Kinyithatnak az éttermek zárt terei (maszkot kell hordani a pincéreknek és tartani kell a védőtávolságot).

– Kinyithatnak a szabadtéri játszóterek.

– Fogadhatnak vendégeket a szálláshelyek.

– A kerületi polgármesterek engedélyt adhatnak a vendéglátóhelyeknek, hogy megnöveljék a teraszaik méretét a közterület rovására.

Betiltják a műanyagokat

2021. július 1-jétől a magyar kormány betiltja az egyszer használatos műanyagok használatát – jelentette be Gulyás Gergely, de hozzátette, hogy a kormány az uniósnál szigorúbb előírásokat támaszt, mert nem 50, hanem már 15 mikron feletti termékekre vonatkozik a rendelet.

6 milliárd a Lánchídra

Gulyás elmondta, hogy a kormány 6 milliárd forintot biztosít a Lánchíd felújítására, melyről Tarlós Istvánnal főpolgármestersége idején egyeztettek, ezt az ígéretet továbbra is fenntartják. A Széchenyi tér fejlesztésére szintén 1 milliárd forintot ad a kormány. Amennyiben a főváros nem tart igényt a pénzre, a kormány azt gazdaságélénkítésre, járványügyi védekezésre fordítja. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes korábban azt mondta: szeretnék minél távolabb tartani a kormányt a Lánchíd felújításától.

Kapcsolódó Cikkek