2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Extra

Megkezdődött a koronavírus-vakcina fejlesztése  

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése. Mint ismeretes, a két intézmény a közelmúltban prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag gyártásának elősegítésében való együttműködést.

Az Emmi háttérintézményében, az NNK-ban március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust, és ma már a Covid-19-nek 30-40 különböző személytől származó izolált vírusával rendelkeznek, ami az alapot biztosítja a mostani közös vakcinafejlesztéshez.


A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. Hatékonyságvizsgálatokat végeznek, és megkezdődhetnek az állatkísérletek.

Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kis szériában történő gyártása.

Kapcsolódó Cikkek

 • A biztonság az első, irány belföld!

  A biztonság az első, irány belföld!

  A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai vendéglátók, szállásadók, de hamar talpra állhatnak, és már a nyáron utolérhetik magukat – mondta a Lokálnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

 • Rózsika néni jó példát mutat

  Rózsika néni jó példát mutat

  A koronavírus mindannyiunk életét fenekestül felforgatta. Így van ezzel a 72 éves Rózsika néni is, aki példát mutat az időseknek. Betartja a szabályokat, az otthonában is rendszeresen táncol és tornázik.

 • Új munkát kerestek a magyar sztárok

  Új munkát kerestek a magyar sztárok

  A járvány miatt már több, mint két hónapja bezártak a színházak és elhalasztották a koncerteket. Néhány magyar színész és zenész ezért új munkahely után nézett.