EUR: 350,40 Ft
CHF: 331,08 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Mi legyen a bélyeggyűjteménnyel?

A korábbi évtizedekben viccek témája volt a férfiak csábítási trükkje: „Gyere fel, megmutatom a bélyeggyűjteményemet”. Ez addig tartott, amíg a nők nem kezdtek bélyeget gyűjteni. Manapság szívesen idézik a retró korszakot, azonban úgy teszik fel a kérdést: mit tegyenek a bélyeggyűjtemények örökösei? A hozzátartozók nemigen érnek rá, talán nem is értenek a régmúlt emlékeihez.

Retró bélyeggyűjtemény – Pixabay

 

A belyegvilag.net oldalon arról írtak, hogy „Sok esetben érdeklődés és idő hiányában nincs senki a családban, aki tovább gondozná illetve élvezné a bélyeggyűjteményt. Viszont a legtöbben nem tudják megítélni, hogy mennyit érhet.” Így azt sem tudják, hogy érdemes-e eladni, és ha igen, mennyiért, kinek és hol.


Nem mindegy, hogyan tárolják

Érdemes addig is megfogadni a tanácsokat: mindig száraz helyen tárolják a bélyegmappát. Az albumokat állítsák egymás mellé, így nem fognak összeragadni, és nem keletkezik penész a bélyegek hátoldalán az enyves részen. A bélyegeket érdemes csipesszel megfogni, így nem sérül az alkotás hátoldala. Nem árt lefényképezni az album oldalait, mert azokat mindig továbbítani lehet a szakértőknek, illetve ha mégis úgy döntenének, hogy értékesítik, akkor a fotó alapján is véleményezni lehet, mennyit érhet a kollekció.


Azt mindenki látja, akinek van nagyítója, hogy melyik a legrégebbi bélyeg. Korábban is voltak témák, amiből több bélyegsorozatot kiadtak (űrkutatás, valamelyik olimpiához kötődő sorozat). A bélyegzők elárulják az időpontokat is. Ezek az „apróságok” lényeges információkat tartalmaznak, és ha „képben vannak”, akkor a tulajdonosok megfelelő válaszokat tudnak adni az érdeklődőknek.

A szétválasztás is tudomány

Bélyeggyűjtemény – Pixabay

 

Ha véletlenül takarítás közben bukkannak a régi borítékokban lapuló minialkotásokra, akkor azokat gyorsan szét kell válogatni és meg kell vizsgálni, hogy összeragadtak-e vagy sem. Egy vasalóval óvatosan vasalják át az összetapadt darabokat egy konyharuha vagy textilzsebkendő alá téve, így a ragasztó felolvad, könnyedén elválik egymástól a két bélyeg.

Aki nem bízik ebben a módszerben, fagyasztóba is teheti az összeragadt bélyegeket. Ilyenkor a ragasztó megkeményedik és különválik egymást a két darab – ajánlotta a német haushaltstipps.net. oldalra hivatkozva a Proaktív Magazin.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?