EUR: 350,72 Ft
CHF: 331,08 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Életmód

Miért szorongunk, ha újra kinyit a világ?

A koronavírus-járvány teljesen megváltoztatta az életritmusunkat. Míg márciusban az önkéntes karantén és a home office okozta bezártság kihívásaival küzdöttünk, mostanra sokan megszerették a lelassult életet és egyáltalán nem vágynak vissza a megszokott hétköznapokba. 

A visszavonultságban megtapasztalhattuk, hogy a pillanat megélése nem a helyszíntől függ (Fotó: Profimedia)

– Szorongásról beszéltünk akkor is, amikor kényszerűen lelassultunk, és most ismét sokakban felütötte a fejét ez az érzés, hogy újra elindul az élet – magyarázta Horváth Judit, viselkedéskutató. – Vannak, akik annyira megszerették a szabadságot és a biztonságos keretet, amit az otthoni munkavégzés ad, hogy nem szívesen térnének vissza az irodába, míg mások az intenzív közösségi életet nem hiányolják, szívesebben töltik otthonukban az időt. Az életet azonban normális körülmények között nem lehet a négy fal között élni. Tudatosítanunk kell, hogy az elmúlt hónapokban veszélyhelyzet volt, egy extrém állapot, ami a védekezést szolgálta. A visszavonultságban megtapasztalhattuk, hogy a pillanatok megélése nem a helyszíntől függ, hanem tőlünk, és félünk, hogy ha ismét rengeteg lehetőség lesz előttünk, nem tudjuk kiélvezni  a pillanatot. Fontos, hogy felfogjuk, nem kötelező beleállni a régi pörgésbe. A munkahelyi szabályokat nem írhatjuk felül, de az, hogy kivel, mikor találkozunk, vagy  megtartjuk-e a karanténban kialakult hobbijainkat, családi szokásainkat, csakis rajtunk múlik. Ha például az online vásárlás bevált és kényelmes, nem szükséges a kijárási korlátozás feloldásával rohanni shoppingolni csak azért, mert „végre kiszabadultunk”. Bátran tartsuk meg az új szokásokat. Ha elkezdtünk olvasni vagy sorozatokat nézni, továbbra is szakítsunk ezekre időt. Persze nem lesz több óra egy napban, de a saját időnkkel mi gazdálkodunk, és attól, hogy nem vagyunk ott az első nagy bulin, még nem maradunk le semmiről, ami fontos lehet számunkra. Intsünk búcsút a  FoMO- nak („Fear of Missing Out” kifejezés rövidítése, ami azt jelenti, hogy félünk attól, hogy kimaradunk valamiből)!


Szerdán kezdjünk
Apró trükk, de sokat segít. Tapasztalatok szerint a szerda a legjobb kezdet: három nap alatt már bele lehet rázódni a hétköznapi rutinba. A rövidített hét gyorsan letelik, és lesz utána két nap arra, hogy megemésszük: ezentúl így mennek a dolgok.

Készítsünk haditervet
Ha félelmetes kilépni az önkéntes karanténból, mert úgy érezzük, hogy két műszakban fogunk „élni”, akkor érdemes  összeírni, milyen feladataink lehetnek a „kinti életben” és otthon.

Beszéljük meg a családdal
Osszuk le újra az otthoni lapokat, hiszen ha visszamegyünk dolgozni, megváltoznak a prioritások. Például, ha addig természetes volt, hogy mi visszük le a kutyát, jelezzük, hogy  napközben nem tudunk hazaugrani ezért az értekezletről. Mivel a karantén előtt is volt egy megszokott családi életritmus, nem kell teljesen új rendszert bevezetni, elég ha visszatérünk a régihez.

 

Adaptációs folyamat

A hétköznapokra való visszaállás segítésére Világnyitogató címmel indított gyermekeknek és felnőtteknek szóló programot a Károli Gáspár Református Egyetem fejlődéslélektani tanszéke – mondta el Földi Rita, a tanszék docense, klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatornán.
– Számos kihívással jár a koronavírus okozta helyzet, de a megszokott hétköznapokhoz való visszatérés is egy adaptációs folyamatot igényel majd – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a Világnyitogató egy komplex pszichológiai program, amelynek célja a járvány okozta helyzetből a mindennapokra történő átállás segítése.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sok cégnek bejött a távmunka, ezért marad

  Sok cégnek bejött a távmunka, ezért marad

  Óvatosan állnak hozzá a magyar cégek az irodáik újranyitásához. A vezetők többsége hosszútávon is be akarja építeni a járványhelyzet alatt bevezetett, és azóta bevált távmunka megoldásokat – derült ki a felhő alapú szolgáltatások közvetítésével foglalkozó Kvazar.

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.