EUR: 349,53 Ft
CHF: 330,06 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Mondóka: az anyanyelv segítője

A mondókáknak, népi rigmusoknak mindig is nagy jelentősége volt a nyelvtanulásban. Főként a beszédfejlesztésben játszik jelentős szerepet. Elsősorban az anyanyelv megismerésében van óriási jelentősége. A csemeték hamar „magukévá teszik” ritmikailag a jól hangzó szavakat és akár énekelik, vagy mondogatják lelkesen reggeltől estig.

Mondóka – Pixabay

 

Nem mindegy, milyen hangszínt alkalmaz az édesanya, miközben tanítja gyermekének a szöveget: ha monoton a hang, akkor a gyermek nem is figyel oda. Azonban ha érdekesen hangsúlyoznak, akkor hamar megjegyzik a szavakat. Jó példa erre az alábbi mondóka: Ekete pekete cukota pé, Ábel-bábel dominé, Csiszi á, csiszi-bé, Csiszi-csoszi kompodé. Kevés benne a felnőtt embernek értelmes szó, de a gyermeki ízlés ezt elfogadja.


Van olyan, is, amit – zenei kísérettel – énekelni lehet: Antanténusz, szórakaténusz, Szóraka-tiki-taka, ala-balabambénusz – láttuk a mese.tv.hu oldalon.

Játékkal társítva

Gondolkodó béka királyi család – Pixabay

 

A tanrend.hu szerint a mondókák akkor a legsikeresebbek és akkor hatnak a legjobban a gyermekekre, ha azt valamilyen játékkal együtt játsszák. Érdemes bábokat is készíteni. Ha érzelmeket mutatnak a játékban, akkor a csemete ösztönösen felveszi a tempót, a hangerőt, és a ritmust.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?