EUR: 349,55 Ft
CHF: 330,21 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Muskátlit az ablakokba!

Bárhol jártak korábban Európa szerte, szinte minden országban a házak ablakaiban ott virítottak a muskátlik, amelyből többféle szín is van. A legelterjedtebb a piros, illetve a rózsaszín. Ez a szokás nem véletlen.

Afrikában őshonos


A kertészeti leírásokban található adatok szerint Leiden város (Dél-Hollandiai település) botanikus kertjébe 1600 előtt kerülhetett a növény olyan hajókról, amelyek épségben megkerülték a dél-afrikai Jóreménység-fokot. 1631-ban egy angol kertész magokat vett Párizsban, és elkezdte a növény szaporítását. Mivel az első virágok hasonlítottak egy gólya csőrére, a görög pelargos szóról a Pelargonium nevet adta a növényfajnak.

A magyar emberek között hamar terjedt népszerűvé vált az érdekes illatú növény. Ha az ablakba tették cserépbe vagy faládába, akkor kevesebb kártevő és vérszívó rovar repült be a nyitott ablakon a szobába. Ezért aztán nagyon gyorsan elterjedt a szokás, és a növény szépséges virágai miatt is szívesen lettek a muskátlik az ablak díszei, mivel őszig virágzik. A több évszázados európai tenyésztés során kialakult a futó muskátli, vagy az egyenes álló szárú növény is.


 

Muskátlik az ablakokban – Pixabay

Cserepes muskátli – Pixabay

Fontos az ültetési sorrend

Amikor hosszúkás faládába telepítik, akkor lényeges, hogy megtartsák az ültetési tő távolságát: a dupla töves futómuskátlinál mindez 20 centi, az egy töves fajtánál 10–15 centi között van az ideális távolság.

Az ültetési mélységre is figyelni kell: az erkélyládában feltétlenül hagyjanak legalább 10 cm talajréteget a növény gyökereinek. Amennyiben nagyobb növényt szeretnének nevelni, ültessék a muskátlit minél mélyebb és öblösebb edénybe, így akár bokor méretűre nő majd. A gondozása folyamatos odafigyelést igényel. Öntözni kell, az elszáradt virágoktól minél hamarabb meg kell szabadulni – írta a magyarno.com.

 

A növény szaporítása

kerti dísz a muskátli – Pixabay

Nagyüzemben általában magról szokás a muskátlit szaporítani – így könnyebben elkerülhető a fertőzések kialakulása. Házilag viszont nem a magról való szaporítás, hanem a dugványozás terjedt el. A muskátlit nyár végén, augusztus-szeptember hónapban érdemes szaporítani, vízbe tett gyökereztetéssel. A csúcshajtásokat le kell metszeni és vízbe tenni, mivel azok eresztik a legerősebb gyökeret – hívta fel a figyelmet az agraroldal.hu.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?