EUR: 350,30 Ft
CHF: 331,04 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Neked hogy hívják a kovászodat?

A koronavírus-járvány miatt lelassult az élet, és izgalmas elfoglaltsággá vált a kenyérsütés, ami sokakban felébresztette a szunnyadó péket. A házi kenyér elengedhetetlen kelléke a házi kovász, amelynek nevelése köré számos közösség is szerveződött.

A Marcsa nevű kovászból készült  kenyér  (Fotó: Profimedia)

 

A pandémia elején hiánycikk lett a boltokban az élesztő, éppen ezért egyre többen megpróbálkoztak a kovászos kenyér készítésével. A Google Top 10 találatok között megjelent a „Hogyan neveljünk kovászt?” kérdés, a találatok között pedig, a főző- és receptoldalak mellett, rengeteg közösségi csoport és kifejezetten kovásznevelő blog is felbukkant. Aki alaposan beleássa magát a témába, annak gyorsan világossá válik, hogy a kovászkészítésnek szigorú szabályai vannak, és igazi türelemjáték. A procedúra során gondoskodni kell róla: ha szaga van, akkor valószínűleg éhes, ha éhes, akkor meg kell etetni, ha bepisil, akkor fázik, ha buborékos, akkor jó. Sokan nevet adnak neki, és a kovászoló fórumokon a tagok úgy cserélgetik a tapasztalatokat Tóni vagy Marcsa nevű kovászuk neveléséről, mintha egy házi kedvencről lenne szó. Hiszen az is, mert foglalkozni kell vele, örömet okoz, és úgy tűnik, közösséget is épít. Ráadásul megtanít az újratervezésre, ugyanis ki kell tapasztalni, hogy a levegő  páratartalma, a hőmérséklet, az edények milyen hatással vannak a kenyérkészítés folyamatára, hiszen hol több, hol kevesebb idő, míg a kovász aktiválódik.


Ezért jó:

 • A kovászos kenyér legalább egy hétig eláll.
 • Nem szárad ki, nem penészedik
 • A kenyér héja ropogós maradt, nem puhul fel.
 • Egészséges

 

(Fotó: Profimedia)

Mi is ez a massza?

Mikrobiológiai ismeretek nélkül is lehet kovászos kenyeret készíteni, de nem árt, ha értjük is, mi zajlik az üvegben. A kovász egy összetett ökoszisztéma, a liszt és a víz házasításából, azok erjedéséből születik. Nincs két egyforma kovász. Az, hogy éppen milyen kultúrák fejlődnek ki, szerencse kérdése is, hiszen minden kovász különböző. Vannak olyan kovászok, amelyeket évtizedek óta egy-egy pékség védjegyének számítanak.

 

Így csinálja a Kovászlabor

„Végy egy legalább 6-8 deciliter űrtartalmú edényt” – írja a Kovászlabor blog. „Készíts elő egy mérleget, valamint egy kanalat és nem árt, ha van a közelben egy hőmérő is, a környezeti hőmérséklet ellenőrzésére. A liszt lehetőség szerint legyen vegyszermentesen termelt, a víz lehet forrásvíz, szénsavmentes ásványvíz, szűrt víz vagy esetleg csapvíz, utóbbit 30-60 percig állni hagyjuk a felhasználás előtt” – tanácsolják. Honlapjukon több lépésben ismertetik a folyamatot, és arra is adnak útmutatást, hogy mit kell kezdeni a kapott anyakovásszal: „Az anyakovászod a hűtőben fog lakni ezentúl. Amikor dagasztani szeretnél, majd ebből a kovászból kell kivenned egy kis magot és ebből fogod elkészíteni az adott recepthez szükséges aktív kovászt. Az anyakovászt hetente egy-két alkalommal kell újból kezelésbe venni, és egy tiszta edényben elvégezni rajta a frissítést, szobahőn hagyni, míg duplázza magát, és mehet vissza a hűtőbe. Amit szigorúan tilos csinálni, az anyakovász ún. „visszaetetése”, azaz amikor kiveszünk belőle az aktív kovász készítéséhez mondjuk 50 g-ot, akkor a kivett mennyiséget 25 g lisztből és 25 g vízből visszapótoljuk. Ezt a kovász egyáltalán nem érti, ezzel lehet teljesen gajra vágni.”

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?