2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Életmód

Nem baj, ha nincs vasalódeszkája!

Régen, amikor még nem ismerték a mosógépet, akkor is valahogy vasaltak az emberek, mivel senki sem szerette a gyűrött ruhát. A vasalásnak volt egy másik funkciója: a mikrobáktól való fertőtlenítés. A meleg mindig elpusztította a ruhaszálakba akadt kórokozót.

Régi vasaló – Pixabay

 

Komód vasalódeszkával – Pinterest

 

Manapság is fontos, hogy ne legyen a ruha gyűrődött, viszont rendkívül időigényes és nem mindenki szereti az időrabló és vállízüzletet bőven igénybe vevő dolgokat. A modern textilanyagokból készült ruházatot ma már gyűrődés mentesen lehet kimosni. Ám nem árt némi tudnivaló, hogyan lehet a kimosott ruhákat vasalás nélkül is megfelelően tárolni, hogy bármikor kihúzhatók legyenek a szekrényből.


A kanapé sarkán

Akadtak olyanok, ha nagyon szükséges volt, akkor – vasalódeszka hiányában – a kanapé sarkát nevezték ki erre a célra. Odatettek egy kiszuperált abroszt és azon vasaltak. Még ma is előfordul a szokás, hogy inkább kineveznek egy asztalt és azon vasalnak egy vastagabb abrosz alátétet használva.


Függessze fel!

Függessze fel a ruhákat – Pixabay

 

Megfigyelték, hogy a vállfán szárított ingek kevésbé gyűrődnek. Ezt a módszert lehet a lakótelepi lakásokban is alkalmazni, ahol néhány óra alatt kisimulnak a mosógép okozta ráncok, de ki lehet tenni az erkélyre, vagy a lakás előtti kertbe is.

Ruhaválasztás

Szárítás vasalás nélkül – Pixabay

 

Az sem közömbös, hogy milyen anyagból van a ruházat. Ma már akadnak olyan textíliák, amelyek nem igényelnek vasalást. A férfi és a női ruházatot meg lehet válogatni, meg kell nézni az anyag leírását, hogyan viselkedik a centrifugázás után, hány Celsius-fokos vízben kell mosni ahhoz, hogy ne gyűrődjön túlságosan a ruha. Ezt elsősorban azoknak a férfiaknak és nőknek kell figyelembe venniük, akik nem tudnak naphosszat a vasalással foglalkozni, mert az idő értékes számukra és nagyon sok a kötelezettségük – adta hírül az nlc.hu.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sok cégnek bejött a távmunka, ezért marad

  Sok cégnek bejött a távmunka, ezért marad

  Óvatosan állnak hozzá a magyar cégek az irodáik újranyitásához. A vezetők többsége hosszútávon is be akarja építeni a járványhelyzet alatt bevezetett, és azóta bevált távmunka megoldásokat – derült ki a felhő alapú szolgáltatások közvetítésével foglalkozó Kvazar.

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.