2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Életmód

Nemezkészítés: frissítsük fel őseink tudását!

A nemezelés nagyon ősi tudomány, évszázadok óta jelen van a magyar kézműves elfoglaltságok között. Csak az európai és az ázsiai pásztorkodó népeknél alkalmazzák ezt a technológiát. A nyugati világban nemigen terjedt el ez a tevékenység. Időigényes és a birkagyapjú megmunkálásához szükség van a megfelelően meleg hőmérsékletre.

Először birkanyírás


Régen a vándorló magyarok maguk előtt hajtották a birkanyájat. Az állatok bundája nyárra megnőtt és praktikussági okokból megnyírták őket. Részben azért tettek így, hogy a juhok gyapjából ruhaalapanyagot készítsenek, részben pedig azért, hogy ne melegedjenek túl a jószágok a hétágra tűző napon.A nemezkészítés egyidős a juhászattal, az állattenyésztéssel.

Birkanyírás – Pixabay

 

Második lépés: megmossák


A birka, amíg rajta van a “ruhája”, járkál ide-oda, legeli a füvet, és könnyen bogáncsos lesz a bundája. Ezt muszáj megtisztítani a nyírás után. Aki először ismerkedik ezzel a tevékenységgel, annak érdemes kis mennyiségű birkagyapjút vásárolnia, majd utána kipróbálni az anyag megtisztítását.

Először kádba teszik a lenyírt gyapjút, majd amikor szappannal jól átszappanozták, kiderül, hogy megtisztultak-e a gyapjúszálak. Többször le kell öblíteni és ki kell tenni a napra száradni. Közben speciális szerszámmal ki kell fésülni.

Gyapjúmosás – Pixaby

 

Harmadik lépés: kézműveskedés, festés

A megszáradt gyapjút egyenes lapon kifeszítik, összerakják, simítják, nyújtják is, így szárítják meg. Amikor összeállt, akkor lehet színezni, festeni akár fémsókkal, vagy hagymahéjjal (sárgára), vagy ha piros színt akarnak, akkor például céklalével – található a bien.hu oldalon.

A nemez készítése, formálása, nyújtása – bien.hu

 

Szabászat, átalakítás

 

Nemezből figurák, táskák készülnek – Pixabay

 

Amikor már jól begyakorolták a gyapjúszál tömörítését, és megszáradva összeállt az anyag, akkor érdemes hozzákezdeni a formázáshoz: lehet szabni, varrni, ragasztani, ki mit szeretne belőle készíteni. kalapot, kabátot, táskát készíteni. Természetesen nem törvényszerű, hogy a gyapjút festeni kell. Aki a birka eredeti bundájának színét szeretné meghagyni, annak is nagy élményt jelent az élő anyaggal való munkálkodás.Az állatok gyapjához a juhászatokból lehet hozzájutni.

 

Házi cipőket is szabnak, varrnak nemezből – Pixabay

Kapcsolódó Cikkek

  • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

  • A borsmenta tea jótékony hatásai

    A borsmenta tea jótékony hatásai

    Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.