2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Növényekkel az álmatlanság ellen

Korunk problémái közé tartozik az álmatlanság. Ez lehet túlhajszoltság vagy szociális biztonság hiányából eredő probléma következménye. Növényekkel is lehet védekezni az álmatlanság ellen. Szárított leveikből teákat főznek. Az elalvást segítő növények történetét tanulmányoztuk a hazipatika.com segítségével.

A fanyar illatú macskagyökér


Macskagyökér virágzata – Wikipedia

 

A felhasználók humorát mutatja, hogy a holdfényes éjszakákon szerenádozó macskákról nevezték el a macskagyökeret és annak főzetét pont az álmatlanság ellen használják. Jól tudja gyógyítani az álmatlanságot. Bár a növény fanyar „illata”, vagy inkább a szaga valóban macskaűző.

Története az ókortól kezdve a középkoron át a legújabb korig jól dokumentált. Az ókorban a macskagyökérfüvet Galenus doktor emésztést serkentőként javasolta, Dioszkoridész vizelethajtónak és a mérgezések ellenszerének tartotta, Plinius történetíró pedig fájdalomcsillapító hatást vélt benne felfedezni. A híres bingeni Hildegard apáca rendfőnöknő főleg nyugtatónak és altatónak alkalmazta. Mire a növény a valeriána (latinul Valeriana officinalis) nevet megkapta, a korai európai gyógynövényszakértők csodatévő tulajdonságairól regéltek.


A Sleep tudományos folyóirat klinikai kutatás alapján bizonyította, a macskagyökér jótékony hatását. Ereje abban rejlik, hogy a gyökérrész valeriánsavat tartalmaz, mely amint bejut az agyba megakadályozza a legfőbb gátló ingerületátvivő anyag csökkenését. (hazipatika.com)

Citromfű: fűszer és nyugtató egyszerre

Citromfű – Wikipedia

 

Ennek a növénynek citrus illata van, a legtöbb magyar háztartásban fűszernövényként is megtalálható. Általában lefekvés előtt isszák a citromfűből készült teát. Egyébként pedig salátákra teszik, mivel azt tapasztalják, hogy jót tesz az emésztésnek.

A teáját legjobb friss levelekből készíteni. De lehet belőle masszázsolaj is. Mindkét változata – a tea és az olaj egyaránt – enyhíti az esti vacsora utáni szapora szívverést, segít ellazítani a testet – álom előtt. Könnyű álmot bocsát a fogyasztójára. egy csapott teáskanálnyi teafű 2,5 deci vízben kell felforralni. Ez elegendő a hatás kifejtéséhez – ajánlja a hazipatika.com.

A sokoldalú levendula

Levendula virágzat – Wikipedia

 

A levendulát nagyon sokféleképpen lehet hasznosítani. Az egyik legismertebb, hogy rovarűzőként használják. Csodaszép lila virágzatát mindenki megcsodálja, a gyógyászatban is régóta alkalmazzák. “Az ókori római katonák gyomorbántalmak és egyéb megbetegedések kezelésére is alkalmazták a levendulát annak antibakteriális hatását kiaknázva. Egyes mai kutatások szerint pedig a növény illóolaja hasznos lehet a colitis ulcerosa, azaz a fekélyes vastagbélgyulladás féken tartásában is, aminek hátterében a káros baktériumok kipusztítása, illetve az egészséges bélflóra harmóniájának visszaállítása állt.” – írta róla a hazipatika.com. Mindenképpen hasznos lehet elalvás előtt a stressz oldásában.

Komló, amely a sör alapanyaga

Komló – Wikipedia

 

Beszélni kell még a sör alapanyagáról, amelynek egyik összetevője a komló. A házipatika.com növénytárában a következőket írják róla: árokpartokon, nyirkos helyeken termő kúszó, más növényekre felkapaszkodó, kétlaki növény.

Gyógyászati célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit (komlótoboz) használják. Gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák. Teája többek között a változókor problémáira is ajánlja a hazipatika.com.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?