2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Odafigyeléssel oldható a karanténkrízis

Teljesen természetes, hogy a családok, párok életét most olykor megnehezíti az összezártság. A mélyben lapuló problémák most jó eséllyel törnek újra a felszínre, és a megoldatlan konfliktusok is lesből támadnak a karantén hosszú hetei alatt. Rist Lilla család- és párterapeuta segít a Lokál Extra olvasóinak abban, hogyan kezeljék az esetleges vitákat.

shutterstock

Nem az összezártság az ok


Fontos kiemelni, hogy nem önmagában az összezártság az oka a konfliktusoknak – kezdte a Lokál Extrának a szakember. – Igaz, hogy ilyenkor a kapcsolatok úgy működnek, mint egy vízvezeték, amit nyomás alá helyeznek: ahol a leggyengébb, ott fog ereszteni. A bizonytalanság felerősíti a régi vitákat, problémákat, hisz nem tudjuk, mikor lesz vége, aggódunk a munkánk miatt, feszültek vagyunk a gyerekek miatt. Ezek mind-mind önmagukban is megterhelnek egy kapcsolatot, de ha csak ennyi a probléma, az egészséges módon meg is oldódik. A gond a meg nem oldott, ki nem mondott konfliktusokkal van, hiszen egy új helyzet ezeket a felszínre hozhatja.

Bántó mondatok


Rist Lilla kiemelte: ilyenkor a bántalmazó kapcsolatok is fölerősödnek. Elég egy elejtett, bántó megjegyzés, és jönnek vele a régi sérelmek. – Ha például a férj azt mondja a feleségének, hogy mostanában meghízott, akár csak a gyerek születése után, az felszínre hozhatja az asszonyban a szülés körüli sérelmeket is.

Átbeszéljük vagy elmérgesedik?

A terapeuta szerint ilyenkor a párok általában, vagy újra a szőnyeg alá söprik a problémát, vagy elmérgesedik a helyzet. – Ha legalább az egyik fél konfliktuskerülő, jó eséllyel nem oldódnak meg a problémák, csak eltemetődnek egy időre. Az is gyakori, hogy elmérgesedik a vita, de arra is van példa, hogy jót tesz, hogy a felszínre kerülnek a problémák, hiszen a kapcsolat készen áll arra, hogy végre megbeszéljék a dolgokat.

Kezdjünk jó köröket!

Íme a szakember néhány tanácsa a karanténkonfliktusok kezelésére:

 • Próbáljunk megnyugodni, és időt hagyni a másiknak és magunknak. Lehet, hogy elég pár perc, de kellhet több óra esetleg nap is. A lényeg, hogy ne vagdalkozzunk rögtön meggondolatlanul.
 • Indítsuk újra a beszélgetést! Kérjük meg a másikat, mondja el újra, nyugodtan és ne vágjunk közbe, hagyjuk, hogy végigmondja. Majd kérjük mi is ugyanezt a másiktól.
 • Próbáljuk átérezni, amit a másik, és ez is legyen kölcsönös!
 • Ne bántsuk a másikat, ne ítélkezünk! Ne kezdjük úgy, hogy „Te soha…” vagy „Te mindig…”!
 • Sétáljunk, csináljunk közös nyugodt programot, ez jó alkalom a nyugodt beszélgetésre!

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?