2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Életmód

Rendrakás: nem lehet elég korán kezdeni!

Mikor érdemes a házimunkát megtanulni? Ezt a kérdést nagyon sokszor felteszik a szülők, a szakemberek. A gyereknek nyűg a szülő állandó noszogatása, hogy csemetéje tegyen rendet maga körül.

Rendetlenség – családinet.hu

 

A szakemberek mindig arról számolnak be, hogy a legtöbb szülő és gyermek konfliktus a rendrakással kapcsolatos nógatásból ered. Nem szívesen csinálják a kicsik, ezért jó, ha minél előbb megmutatjuk nekik, hogyan kell csinálni.


Amikor nagyobbak lesznek, meg kell nekik magyarázni, hogy azért kell rendet rakni a tárgyakon, például az ágyon, az asztalon, hogy ott legyen helye más dolgoknak, és hogy minden elférjen a lakásban. Később felnőttként hálás lesz a gyerek, mert nem kell külön kényszerítenie magát a rendrakásra.

A mesét nem lehet megunni

Meserend – Pixabay

 

Akár naponta 10 perc is elég, hogy helyére kerüljenek a tárgyak. A kicsiknek játékosan lehet megtanítani – menet közben mesét mondva -, hogy mit hol érdemes tartani. Akár be is lehet vonni ebbe a tevékenységbe, és akkor saját maga is gyakorolhatja, például a beágyazást, hogy a ruhát a szennyes tartóba kell tenni. A játékok is “alszanak” este, tehát nekik is megvan a maguk helye. Ezért a megfelelő helyre kell tenni őket.

A femina.hu a Huffington Post cikkére hivatkozva egy olyan megoldást javasol, hogy annyi színes zsák legyen, ahány helyiség található a lakásban. És mindent egy helyre lehetne pakolni, majd szétválogatni. nem árt egyéni praktikákat kialakítani, így mindenki megszokja a napi rendrakást.

Kapcsolódó Cikkek