2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Életmód

Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni. A régmúltban nagyanyáink is így csinálták, ha szőnyegre volt szükségük. Nem rohantak mindjárt a boltba, mert nem is volt miből, hanem hozzányúltak a “házi tartalékhoz” és futószőnyeget csináltak a szobába, a verandára, sőt, még falra is feltették.

A bien.hu oldalon arra biztatják a mai nőket, hogy bátran nyúljanak ehhez a múltban nagyon is gyakran alkalmazott technikához, hogy rendszerezik a ruhatárat és csíkokra szaggatják a szőnyegre “érdemes darabokat”.


Hat póló kell

Rossz pólóból csíkok hasítása, gombolyagkészítés – Pinterest

 

Szőnyeghorgolás – Pinterest

 

Szőnyeghorgolás gombolyagból – Pinterest

 

Egy 44×70 centiméteres szőnyeghez körülbelül 6 pólóra, Ezen kívül csak egy ollóra, és 5 vagy 6-os méretű horgolótűre lesz szükség.


A pólót többféleképpen is fel lehet csíkozni. Ha az elejét és a hátát külön-külön csigavonalban felvágják, akkor nem kell bajlódni az oldalvarrással, ami horgolásnál kifordul. Azaz az elejéből vagy hátából vágjanak ki egy téglalapot és kezdjék csíkokra hasítani.

 

Színváltás horgolással – Pinterest

 

Horgolással készítsenek tetszőleges hosszúságú láncszemsort, amely a szőnyeg szélességével lesz egyenlő. Minden sor elején két láncszemet készítsenek a magasításnak, és az előző sor minden szemébe egy-egy rövidpálcát horgoljanak. A végeredmény önmagáért beszél majd, és más színt is bele lehet horgolni a szőnyegbe, nem kell ragaszkodni az egyszínű futószőnyeghez – ajánlotta a varrohaz.hu.

A végeredmény színes lesz – Pinterest

Rossz pólóból csíkok vágása, Gombolyítás szőnyegkészítéshez – Pinterest

Kapcsolódó Cikkek