2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Semmelweis Ignác szellemiségét idézték meg az orvosok és a művészek

A koronavírus-járvány idején felértékelődött a kézmosás, amelynek jelentőségére Semmelweis Ignác mutatott rá a világon elsőként a XIX. században. Ma már az egész világ tudja, hogy a kézmosás valóban életet menthet. A Semmelweis Egyetem professzorai és a Budapesti Operettszínház művészei online Semmelweis-hetet tartottak.

Semmelweis Ignác 1860-ban Fotó: Wikipédia)

Talán ma már megdöbbentő, de az 1800-as években az orvostársadalomban dilettantizmusnak és radikális megoldásnak gondolták a kézmosást. Az orvosok megvetették és kinevették Semmelweis törekvését, pedig még ma is az egyik legfontosabb, amit tehetünk az egészségünkért – és nem csak pandémia idején – az az, hogy alaposan kezet mosunk.


Szabó P. Szilveszter Semmelweis szerepében

Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve a Budapesti Operettszínház tematikus hetet szentelt annak a magyar orvosnak, aki korát megelőzve majdnem 200 éve felfedezte a vírusok leküzdésének titkát.

 

Olyan videókat készítettek a Semmelweis Egyetem neves doktoraival, kutatóival és professzoraival közösen, amelyekben a szakemberek Semmelweis munkásságát és jelentőségét ismertetik, az operettszínház művészei pedig Raymond J. Lustig–Matthew Doherty Semmelweis című zenés színházi művéből adnak elő a gondolathoz kapcsolódó részleteket. Frankó Tünde, Lévai Enikő, Nádasi Veronika és a Semmelweis címszerepét alakító Szabó P. Szilveszter tolmácsolásában otthonról hangzott el három dal. A home office-ban készült videók  a Budapesti Operettszínház Facebook-oldalán visszanézhetők.


dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

– Semmelweis Ignác a korát megelőzve ismerte fel a kézmosás jelentőségét – hangsúlyozta a felvételben dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, és hozzátette, hogy a róla elnevezett egyetem egykori tanárának a felfedezése, az új koronavírus-fertőzés idején kiemelt figyelmet kap. – A  Semmelweis életéről szóló opera, amelyből a részletek megszólalnak, segít megérteni ennek az elhivatott magyar orvosnak az életét és küzdelmeit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?