EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Életmód

Szerencsét hozó pilea

A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea. Szerencsehozó szobanövénynek is tartják. Gondozása egyszerű, bárki meg tudja tanulni, aki szereti ezeket a zöld levelű élőlényeket.

Persze minden attól függ, hogy megfelelő helyen fekszi-e a lakás, van-e elég napfény, és a növény mennyire tud beilleszkedni az otthon hangulatába, kap-e elegendő vizet, más egyéb tápanyagot a gondozójától? Érző lényekről van szó, amelyek néma társai az embereknek. De ha jól érzik magukat, az látszik rajtuk és meghálálják a gondokoskodás a jó levegővel, azzal, hogy kellemes aurát árasztanak magukból, segítenek a levegő frissítésében – utalt rá a femina.hu.


Pénzlevelű pilea – Pixabay

Sarjadzó rügyek, jó közérzet

Amennyiben megfelel a növénykének a kiválasztott hely, bizonyítékát adja: például úgy, hogy az anyatőnél folyamatosan sarjadzanak a hajtások. Ezt a tőnél, a földfelszín alatt érdemes leválasztani. A szaporításához nem kell más, mint új cserépbe kell ültetni, folyamatosan öntözni kell, ez hozza meg az új hajtásokat. Amikor a növény alsó levelei lehullottak, akkor éles ollóval vágni kell nyolc-tíz centiméteres hajtásdugványokat. Ezeket a dugványokat egy ceruzavastagságú pálca segítségével nyolc-tíz centiméteres cserépbe kell elültetni és félárnyékos helyre tenni, mivel a tűző napot sem szereti, illetve azt sem, ha nem kap elegendő napfényt. Ettől a pillanattól kezdve figyelni kell a növekedését. Mindent meg kell adni számára: például havonta egyszer speciális tápoldatot. A levelekre rárakódott port úgy kell eltávolítani, hogy zuhanyrózsával, locsolókannával gyengéden meg kell öntözni a leveleit – írta az edenkert.hu.


Kapcsolódó Cikkek