2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Távozik a Pesti úti idősotthon vezetője

Belebukott a halálgyárként emlegetett Pesti úti idősotthon körül kialakult botrányba az intézmény vezetője: Skultéti József saját maga kérte felmentését. A fővárosi fenntartású idősotthonban 45-en haltak meg a koronavírus miatt, miközben Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan másokra mutogat, és nem vállalja a felelősséget.

Saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti Úti Idősek Otthonának vezetője. Az intézmény vezetését a jelenlegi gazdasági vezető veszi át, a fővárosi önkormányzat az intézményvezetői posztra pályázatot ír ki – írta a Magyar Nemzet Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes közleményére hivatkozva. A gyurcsányista politikus ebben fenyegetőzik és magyarázkodik az eset miatt, a jobboldali sajtót vádolva Skultéti távozása miatt, miközben Karácsonyt mentegeti.


Mint ismert, a halálgyárként elhíresült Pesti úti idősotthonban több százan megfertőződtek a lakók és a gondozók közül, 45-en pedig elhunytak a koronavírus miatt. A most távozó Skultéti József már április elején jelezte a kormányhivatalnak, hogy nincs állandó orvos az intézményben, nincsenek megfelelő védőeszközeik. A sorozatos hatósági vizsgálatok súlyos mulasztásokat tártak fel az otthonban, és kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester állításával ellentétben nincs rezidens orvosa az otthonnak. A járvány egyik fővárosi gócpontjává vált fővárosi fenntartású intézményt a főpolgármester nem látogatta meg, az ott történtekért a fenntartó az államot hibáztatta.

A súlyos problémákról az idős elhunytak hozzátartozói is beszámoltak.


A botrányt csak fokozta, amikor a fővárosi önkormányzat megjelentetett egy levelet Skultéti Józsefre hivatkozva, cáfolandó a fenti állításokat, hatósági jegyzőkönyveket, azonban még aznap kiderült, hogy az aláírás nélküli levél a főpolgármester stratégiai tanácsadójának, Gyurcsány Ferenc bizalmasának, Gál J. Zoltánnak a számítógépén készült.

Karácsony Gergely az ügyben továbbra sem vállalja a felelősséget. Miután tegnap kiderült Skultéti távozása, a főpolgármester a metróba tévedő kacsák mentéséről posztolt éppen a Facebookon.

A Lokál utolérte a halálgyárként emlegetett idősotthon új vezetőjét, akit hiába kérdeztünk, nem akart nyilatkozni a kínos botrányról.

 

Kapcsolódó Cikkek