EUR: 349,51 Ft
CHF: 330,33 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Teázik az egész világ!

A teázásról régen azt tartották, hogy a főurak kiváltsága volt, ám ha végig gondoljuk, hogy már ősidőktől kezdve fogyasztották az emberek a különböző növények leveit akár üdítőitalként, akár azért, hogy jobban érezzék magukat. A teázási szokások Indiától Japánon keresztül Oroszországig, szinte minden földrészen megtalálható. Ismerősek a régi szamovárok, amelyekből kis csap elmozdításával folyt a tea.

Igazi „reneszánszát” a 19.-20. században élte: az angoloknál délutáni teázás lett belőle, aki nem akart kávét inni, az helyette teát ivott és ha összejöttek a teaházakban a nők és férfiak, bátran filozofálgattak a világ dolgairól néhány sütemény elfogyasztása mellett. A délutáni vagy öt órai tea nemcsak úri szokássá vált, hanem a középosztály és a polgárok is szívesen töltötték néhány csésze tea mellett az idejüket.


Ma már azt mondhatjuk, hogy az egész világon elterjedt szokás a teafogyasztás, és bevonult az emberek mindennapi életébe.

 

Szamovár – Pixabay

 

Filteres változás


A lógatós teák megjelenése némileg befolyásolta a teaivási szokásokat. Sajnos, sokan nem tudják, hogy mikor, melyik napszakban érdemes teázni, és mennyit szabad fogyasztani.

A tapasztalt teázók megfigyelték, hogy közvetlenül ébredés után, illetve ebéd után 20 perccel érdemes meginni a napi adagot. Akik értenek hozzá, úgy válogatják össze az innivalót, hogy könnyebbé tegye az emésztést. A filteres tasakon rajta vannak, hogy miből mennyit érdemes inni. Az optimális adagolás 2 deci egy-egy alkalommal és olyanra van szükség, ami egész napra energiát ad.

Amennyiben délután még aktívak akarnak maradni, akkor 15 óra előtt érdemes elfogyasztani az italt. Lefekvés előtt viszont már csak stresszoldó teákat javasolnak azoknak, akik nyugtalanul vagy nehezen alszanak el.

 

A tea élénkít – Pixabay

Kismamák és érzékeny gyomrúak

A teaivóknak azt ajánlják, hogy vegyék figyelembe az évszakok körforgását. Más-más ízt, hatóanyagot, illetve hőfokú folyadékot kíván a szervezet, és a tea illata is jobb kedvre hangolja a fogyasztóját. Ősszel és télen, a hidegebb napokon például a fekete teák – keringés javító hatásuknak köszönhetően – felmelegítik az embereket.

A várandós és csecsemőket szoptató kismamáknak, a 12 évnél fiatalabb gyermekeknek érzékenyebben működik a szervezete, ezért nekik azt javasolják, hogy inkább gyümölcsteákat igyanak.

Közben ügyelni kell a fogazatra is: amennyiben túl savas a tea, nemcsak az emésztésnek tesz rosszat, hanem a fogzománcnak is.

A tea fogyasztással kapcsolatban arra mutattak rá, hogy mindenképpen javítja a kondíciót, csökkenti a káros anyagokat a szervezetben, ezáltal javítja az életminőséget – olvasható a hazipatika.com oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?