EUR: 350,65 Ft
CHF: 331,06 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Tombol a járvány a fővárosi idősotthonokban

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint 846 pozitív gondozottat és 139 pozitív gondozót tartanak nyilván az ország összes idősotthonában – összesen 33 intézményben 110-en haltak meg. Az áldozatok nagy része három fővárosi fenntartású intézményből került ki.

Összesen nyolc fővárosi önkormányzati fenntartású idősotthonban jelent meg a koronavírus, ezek közül háromban tömeges a fertőzés – közölte a Lokállal Budapest Főváros Kormányhivatala. Válaszukból az is kiderült, hogy a leginkább fertőzött Pesti úti idősotthonban 45-re emelkedett az elhunytak száma. A Ripost eközben arról írt, hogy a rengeteg áldozat és a járvány ellenére semmi sem változott az intézményben.


– Év elejére szinte mindenki felmondott, most már néha két emeletre jut egyetlen nővér, akinek 160 lakót kellene ellátnia! Nemrég visszahívtak egy kolléganőt nyugdíjból, annyira nincs ember. Tudom, hogy ma sincs saját orvosa az intézménynek – mesélte a lapnak az egyik névtelenséget kérő korábbi dolgozó.

– A kormánypártok szerint szinte nincs olyan nap, hogy ne derülnének ki újabb megrázó részletek a Pesti úti idősotthonról – hívta fel a figyelmet Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő. Hozzátette, semmit nem javultak a körülmények, pedig a tiszti főorvos azonnali intézkedésekre kötelezte a fenntartót.


– Mire vár a főpolgármester? A mai napig oda se ment megnézni, milyen áldatlan állapotok vannak, vagy megkérdezni, hogy mit tehet. Karácsony Gergely vállalja végre a fenntartói felelősséget! Ne a Facebookon üzengessen a vírusnak, hanem tegyen ellene! – szólította fel a politikus.

De nemcsak a Pesti úton, hanem, ahogy említettük, más fővárosi fenntartású idősotthonokban is elszabadult a vírus.

– A kormányhivatal több helyszíni ellenőrzést folytatott a Pesti úton, és sor került rá a Kamaraerdei úton is, több higiéniai szabálytalanság, például a nem megfelelő fertőtlenítés, a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges feltételek hiánya miatt. Sajnos nem zárható ki, hogy ezek a hiányosságok is hozzájárultak a tömeges megbetegedésekhez – közölte a fővárosi kormányhivatal.

 

Pesti úti idősotthon

306 lakó és 26 dolgozó fertőzött, az elhunytak száma 45.

Kamaraerdei úti idősotthon

45 lakó és 14 dolgozó fertőzött, 5-en haltak meg.

Vázsonyi Vilmos idősek otthona

55 lakó és 20 dolgozó fertőzött, 18-an hunytak el.

Budapest, 2020. április 9.
Egy lakót szállítanak el védőruhába öltözött mentők a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
MTI/Szigetváry Zsolt

Budapest, 2020. május 7.
Szécsi Tibor László rendőr alezredes, intézményparancsnok és Szabóné Varga Valéria, az idősotthon vezetője a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában 2020. május 7-én. Az intézményparancsnokoknak lehetőségük van az idősotthonokban a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek védelmére vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére.
MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Cser Dániel

Kapcsolódó Cikkek