EUR: 350,64 Ft
CHF: 331,01 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Újranyitnak az ovik és a bölcsik, az iskolákban marad a digitális oktatás

Mivel a járványveszély érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Az iskolák is kinyithatnak június 2-ától, de a digitális tanrend a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerdán.

Maruzsa Zoltán ismertetése szerint a járványveszély csökkenése miatt az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez.


– Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, a nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le. Erre azért van szükség, mert a családok szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell – tette hozzá az államtitkár, aki az iskolákról is szólt.

– A tapasztalatok szerint a tantermen kívüli digitális munkarend jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad, és a tanév hossza sem változik. Június 2-ától ugyanakkor engedélyezzük az iskolákban a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását, kis csoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítés tartását, amennyiben azok célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása. Engedélyezzük a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátását is – magyarázta Maruzsa.


Június 2-ától a gyermekfelügyelet rendje is megváltozik. Már nemcsak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét, a gyerekeket, tanulókat külön feltételek és igazolások nélkül kell fogadni.

– Ezt a gyermekfelügyeleti rendet az iskoláktól június 26-áig kérjük megszervezni és fenntartani. A felügyeletben részt vevők számára június 2-a és 15-e között elsősorban felzárkóztató, a tanulásukat támogató tevékenységek szervezendők, június 16. és 26. között a következő tanévre való felkészítésre kerülhet sor. De intézményi hatáskörben napközis táborok is szervezhetők, az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett. A nyári táborokkal kapcsolatosan még zajlanak az egyeztetések. A gyermekfelügyeletben részt vevő gyermekek számára június 26-áig a tanév során alkalmazandó szabályok szerint kell biztosítani az étkezést, és csak június 29-étől állunk át a nyári szünetben alkalmazandó rendre – foglalta össze az államtitkár.

Megtarthatók a szűk körű ballagások

A kérés az intézmények felé az, hogy ne szervezzenek a tanév végén szokásos tömeges, a tanuló és a pedagógusok kötelező személyes részvételével járó tanévzáró ünnepséget és ballagást. De átgondoltan, kevesebb résztvevővel, akár az adott osztályok számára, a hagyományostól eltérő, az egyidejű tömeges jelenlétet mellőző módon a ballagás és tanévzáró megszervezése is lehetséges. A bizonyítványok kiadását is hasonlóképpen érdemes megszervezni.

Kapcsolódó Cikkek