2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Unalomevés okozhat problémát a kismamáknál

Sokan, főleg azok, akik már szültek egy vagy több gyermeket tudják, hogy a várandósság során felszedett pluszkilókat nem is olyan egyszerű leadni. Mindenki hízik a terhesség alatt, az azonban nem mindegy, hogy mennyit.

Pregnant woman eating tasty donuts while sitting on bed and smiling. Yummy mom. Enjoying food being pregnant.

A baba súlya, a placenta, a vértöbblet és a magzatvíz hét kilogramm körüli többletet jelent. Ez azonban nagyon eltérő lehet a kismamáknál. Egy 10, akár 13 kilós hízás is elfogadható lehet, de egy 20 kiló körüli súlygyarapodás már mindenképpen soknak tekinthető. Ez pedig nem csak a szép alak visszaszerzése miatt gond. A túlsúly hatással van a keringési rendszerre, a várandósság során kialakuló betegségek kockázatát jelentősen növeli, hatására sokkal nagyobb az esélye a koraszülésnek, és bizony a babára is sokféleképpen gyakorolhat negatív hatást.


Bezártság és evés

A kismamák számára mind a mai napig érkeznek a kéretlen tanácsok, köztük a legrosszabb, a kettő helyett kell enni. Ez ugyanis alapvetően butaság. Hogy a kismamának megnő a tápanyagigénye, ezzel együtt az étvágya, az nem is kérdés, de kettő helyett enni mégsem kell, hiszen nem egy felnőtt embert hord a szíve alatt, hanem egy magzatot – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Most, amikor az emberek zöme egész nap otthon tartózkodik, a felállás egy kissé megváltozik és egy jól kiválasztott várandósvitamin azonban sokat segíthet.


A várandósvitamin buktatói

A készítményekben rengeteg vitamin, nyomelem és ásványi anyag van, de a harmadik trimeszterre a B-vitaminok ugyanolyan mennyiségben vannak jelen, mint az elején. Ezek az anyagok elengedhetetlenül fontosak a baba fejlődéséhez, de az utolsó trimeszterben a B6-vitaminon kívül már nincsen szükség a megemelt adagra. A B-vitaminok mindegyike étvágynövelő hatással bír, és a kismamák jellemzően a harmadik trimeszterben szedik fel a legtöbb súlyfelesleget.

Bezárva is fontos a mozgás

Fontos kiemelni, hogy a bezártság nem jelenti azt, hogy a mozgást el lehet hagyni. Bár így lényegesen nehezebb a kivitelezés, de a mozgás nagyon fontos, hiszen élénkíti az anyagcserét, a vérkeringést, így pedig a bevitt anyagok felszívódását is elősegíti, valamint a közérzetet is nagyban javítja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?