EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Életmód

Útmutató a karanténból kiszabaduló kirándulóknak

A koronavírus-járvány miatt a parkok, játszóterek, sportpályák látogatása szabályozott vagy nem lehetséges. Most, hogy a kijárási korlátozás folyamatosan enyhül, az emberek egyre több időt töltenek a természetben. Az egymástól való távolság betartása mellett azonban figyeljünk arra is, hogy az erdő, a mező élővilágát, a vadállományt és a tervszerű vadgazdálkodást ne zavarjuk meg felelőtlen viselkedéssel.

Aki tisztelettel és figyelemmel kirándul, annak rengeteg szép élményben lesz része.  (Fotó: Profimedia)

Amikor rutinos városlakóként úgy döntünk, hogy a karanténban töltött napok után irány a vadon, akkor gondoljunk arra, hogy az erdő a vadvilág élőhelye, ami veszélyes is lehet. Ám aki tisztelettel és figyelemmel kirándul, annak rengeteg szép élményben lesz része.


A vadászok kérése

Több vadászatra jogosult szervezet jelezte az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek mint érdekképviseleti szervnek, hogy a természetjárók az elmúlt hetekben a korábbinál jóval gyakrabban tértek le az utakról, művelt mezőgazdasági területen bukkantak fel, sokszor sötétedéskor vagy az után is a vadászterületen tartózkodtak. Mindez több problémát okozhat. A vadállomány a jelenlegi, szaporodási időszakban a legsérülékenyebb. Az élőhelyek indokolatlan zavarása kárt okozhat a szaporulatban. Emellett jelenleg a vadgazdálkodók egyik legfontosabb feladata a vaddisznóállomány gyérítése, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozása, amely betegséget egyébként a vaddisznók lakta területekről a kirándulók is továbbvihetik. A háborítatlan erdők és bokrosok napközbeni bolygatása könnyen balesetveszélyes lehet, mert a megriadt vad gyakran forgalmas utak felé, azokon keresztül menekül.

 

Barangolóknak

Profimedia

 • Ne térjünk le az utakról, ösvényekről!
 • Ne hangoskodjunk, ne zavarjuk feleslegesen a vadon élő állatok nyugalmát!
 • Ha állatot észlelünk, ne közelítsük meg, hagyjuk elmenekülni! A hazai erdőkben és mezőkön élő állatfajok kerülik az ember közelségét.
 • Ha bármilyen faj kicsinyére bukkanunk, szintén ne menjünk a közelébe, és semmiképp ne érintsük meg! Ezek az állatok nem sérültek vagy betegek, ráadásul vadmalac esetében a kicsinyét védelmező koca támadhat.
 • Amennyiben vadgazdálkodási vagy vadászati építményt, eszközt (például etetőt, magaslest, csapdát) látunk, tartsuk tiszteletben, hogy az a vadgazdálkodó tulajdonában van.
 • Amikor kutyával kirándulunk, kedvencünket tartsuk pórázon! Ellenkező esetben szabálysértést követünk el, és a kutya testi épségét is veszélyeztetjük, hiszen súlyos sérüléseket okozhat neki egy malacait védő vaddisznókoca, jogszerűen telepített csapda, amennyiben pedig vadat űz vagy ejt el, a vadászok lelőhetik.
 • A kirándulásokat szervezzük úgy, hogy legkorábban egy órával a napkeltét követően menjünk ki a természetbe, és legkésőbb egy órával napnyugta előtt hagyjuk el azt – ebben az esetben nem lesz átfedés a kirándulás és a vadászat időszaka között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

  Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

  A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

 • A borsmenta tea jótékony hatásai

  A borsmenta tea jótékony hatásai

  Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.