EUR: 350,30 Ft
CHF: 331,04 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Védőruhák és maszkok is készülnek a színházi varrodákban

A Veszprémi Petőfi Színházban a maszkok mellett védőruhák is készülnek. A Budapesti Operettszínház most a Madarász utcai gyermekkórház kis betegeinek, szüleiknek és az ott dolgozóknak készített maszkokat.

A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kiss-B. Atilla ezer darab maszkot vitt ajándékba a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegének. A megmaradt jelmezanyagokból készített arcvédőket az intézet egészségügyi dolgozói, az ott gyógyuló gyerekek és kísérőik kapták. A különleges védőmaszkokat a teátrum jelmezkészítői varrták a jelmezekből visszamaradt textíliákból. Lehet, hogy az egyiken A szépség és a szörnyetegből Belle valamelyik csodás kosztümjének mintája köszön vissza, vagy éppen a Virágot Algernonnak című darab jelmezeiből maradt a kelme. Valamennyi anyag valamilyen formában megtalálható az előadásokban.


Kiss-B. Atilla főigazgató vitte el az ajándék maszkokat a Madarász utcába

– Mi az embereknek szellemi és lelki táplálékot adunk mindig, minden időben, még ebben a megváltozott élethelyzetben is. Online felületeinken teszünk közzé olyan tartalmakat, melyeket művészeink home office üzemmódban hoznak létre.

A Veszprémi Petőfi Színház vezetése is átadta a Csolnoky Ferenc Kórház részére az első adag speciális védőruhát, amelyek a színházban készültek. A további tervek szerint a kórház mellett a farkasgyepűi Tüdőgyógyintézetnek és a veszprémi mentőknek is gyártanak az előírásoknak megfelelő overallokat. Az első védőruhák mellett elkészült a tízezredik szájmaszk a teátrumban.


A veszprémi művészek megmutatták, hogy néznek ki a teátrum varróműhelyében készült overálok és a maszkok.

A folyamatos munkából fakadóan a további több ezer maszk egy részét a színház újraindításakor a nézők számára biztosítják a bejáratnál, védelmi célból. A társulat nem hagyja műsor nélkül sem a nézőket, a Maradj otthon – majd mi megyünk! című otthontartó programjuk eddig 32 alkalommal adott élő színházi élményt a városban élőknek.

 

 

Takarmánnyal segítenek az utazó cirkuszoknak

ifj.Richter József és Richter Flórián artistaművészek, mellett Bobó, a zsiráf falatozik az adománytakarmányból (Fotó: Urbán Ádám )

Az utazó cirkuszoknak az egyik leggyorsabban megoldandó problémája pandémia idején az, hogy bevétel híján is megfelelő ellátást tudjanak nyújtani hűséges „kollégáiknak”, a velük egy műsorszámban fellépő állatoknak. Éppen ezért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nagy mennyiségű állateledelt vásárolt. Jelenleg 750 kilogramm kis bálás és 70 kilogramm körbálás széna, valamint 875 kilogramm kutyatáp áll rendelkezésre, amelyből az utazó cirkuszok a tartott állataik számának arányában díjmentesen vihetnek el. Az Agrár-Épszol Kft. 1,5 tonna sárgarépát ajánlott fel a Fővárosi Nagycirkusznak. Az utazó cirkuszok folyamatosan érkeznek a cinkotai műszaki telepre az ingyenesen elvihető adagjaikért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?