2020. május 29., péntek
Magdolna

Életmód

Védőruhák és maszkok is készülnek a színházi varrodákban

A Veszprémi Petőfi Színházban a maszkok mellett védőruhák is készülnek. A Budapesti Operettszínház most a Madarász utcai gyermekkórház kis betegeinek, szüleiknek és az ott dolgozóknak készített maszkokat.

A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kiss-B. Atilla ezer darab maszkot vitt ajándékba a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegének. A megmaradt jelmezanyagokból készített arcvédőket az intézet egészségügyi dolgozói, az ott gyógyuló gyerekek és kísérőik kapták. A különleges védőmaszkokat a teátrum jelmezkészítői varrták a jelmezekből visszamaradt textíliákból. Lehet, hogy az egyiken A szépség és a szörnyetegből Belle valamelyik csodás kosztümjének mintája köszön vissza, vagy éppen a Virágot Algernonnak című darab jelmezeiből maradt a kelme. Valamennyi anyag valamilyen formában megtalálható az előadásokban.


Kiss-B. Atilla főigazgató vitte el az ajándék maszkokat a Madarász utcába

– Mi az embereknek szellemi és lelki táplálékot adunk mindig, minden időben, még ebben a megváltozott élethelyzetben is. Online felületeinken teszünk közzé olyan tartalmakat, melyeket művészeink home office üzemmódban hoznak létre.

A Veszprémi Petőfi Színház vezetése is átadta a Csolnoky Ferenc Kórház részére az első adag speciális védőruhát, amelyek a színházban készültek. A további tervek szerint a kórház mellett a farkasgyepűi Tüdőgyógyintézetnek és a veszprémi mentőknek is gyártanak az előírásoknak megfelelő overallokat. Az első védőruhák mellett elkészült a tízezredik szájmaszk a teátrumban.


A veszprémi művészek megmutatták, hogy néznek ki a teátrum varróműhelyében készült overálok és a maszkok.

A folyamatos munkából fakadóan a további több ezer maszk egy részét a színház újraindításakor a nézők számára biztosítják a bejáratnál, védelmi célból. A társulat nem hagyja műsor nélkül sem a nézőket, a Maradj otthon – majd mi megyünk! című otthontartó programjuk eddig 32 alkalommal adott élő színházi élményt a városban élőknek.

 

 

Takarmánnyal segítenek az utazó cirkuszoknak

ifj.Richter József és Richter Flórián artistaművészek, mellett Bobó, a zsiráf falatozik az adománytakarmányból (Fotó: Urbán Ádám )

Az utazó cirkuszoknak az egyik leggyorsabban megoldandó problémája pandémia idején az, hogy bevétel híján is megfelelő ellátást tudjanak nyújtani hűséges „kollégáiknak”, a velük egy műsorszámban fellépő állatoknak. Éppen ezért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nagy mennyiségű állateledelt vásárolt. Jelenleg 750 kilogramm kis bálás és 70 kilogramm körbálás széna, valamint 875 kilogramm kutyatáp áll rendelkezésre, amelyből az utazó cirkuszok a tartott állataik számának arányában díjmentesen vihetnek el. Az Agrár-Épszol Kft. 1,5 tonna sárgarépát ajánlott fel a Fővárosi Nagycirkusznak. Az utazó cirkuszok folyamatosan érkeznek a cinkotai műszaki telepre az ingyenesen elvihető adagjaikért.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

  • A borsmenta tea jótékony hatásai

    A borsmenta tea jótékony hatásai

    Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.