2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Extra

Végre újra megölelhetjük a nagyszülőket!

Újra eljöhet a családi találkozások, hosszú ölelések és személyes beszélgetések ideje! A korlátozások enyhítésével végre a szülőket, nagyszülőket is szorosan magunkhoz szoríthatjuk, bár van egy fontos szabály amit továbbra is be kell tartani, hogy a család apraja-nagyja egészséges maradjon. A Lokál az országos tiszti főorvost, Müller Cecíliát kérdezte meg, milyen óvintézkedésekkel tudunk továbbra is vigyázni idős szeretteinkre. 

Az élet lassan kezd visszaállni a régi kerékvágásba, ám nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy idős hozzátartozóink, valamint krónikus beteg szeretteink továbbra is veszélynek vannak kitéve. Az ő védelmüket továbbra is szem előtt kell tartanunk, ám a Lokál kérdésére válaszolva, Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, végre lazíthatunk a távolságtartás szabályain a szülőkkel, nagyszülőkkel szemben. – Ugyanolyan fontos a személyi higiénia, mint korábban. Mossunk alaposan kezet, és csak egészségesek találkozzanak egymással – emelte ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, akin nem jelentkeztek a koronavírus tünetei és egészséges, végre már meg is ölelheti, sőt még puszit is adhat a nagyinak.


– Éppen itt az ideje, hogy kifejezzük a szeretetünket egymás iránt fizikailag is. Olyan hosszú idő volt, amit távol kellett egymástól töltenünk, hogy most már erre nincs szükség. A nagyszülők és az unokák most már találkozhatnak egymással – kezdte mosolyogva Müller Cecília, aki kiemelte, mi az egyetlen feltétele annak, hogy a családok újra megölelhessék rég nem látott szeretteiket. – Természetesen a vidéki nagymamák is feljöhetnek az unokákhoz és fordítva. A legfőbb üzenet és a legfontosabb, hogy mindegyikük legyen egészséges. Kölcsönösen vigyázzunk egymásra, a gyerekek is, és a nagyszülők is legyenek egészségesek!

Profimedia

Mit tegyen aki tüneteket észlel magán?
A koronavírus sajnos még jelen van, de már nem olyan mértékben, mint korábban. Éppen ezért, ahhoz, hogy az egész család egészséges maradjon, és véletlenül se fertőzzük meg a nagyszülőket, fontos, hogy aki tüneteket észlel magán – láz, levertség, száraz köhögés – mindenképpen telefonon értesítse a háziorvosát. A szakember pedig majd megteszi a szükséges óvintézkedéseket.


Tartsuk be a szabályokat!
Hogy a járványhelyzet továbbra se fokozódjon, és ne kelljen újra ilyen hosszú ideig távolságot tartani szeretteinktől, muszáj betartani azokat az óvintézkedéseket, ami a járvány további terjedését akadályozza. Ilyen például, hogy a tömegközlekedési eszközökön és boltokban is használjunk maszkot vagy az arcunkat, orrunkat eltakaró eszközt. Ha betartjuk ezeket a szabályokat, továbbra is bármikor megölelhetjük a nagyszülőket!

fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • A biztonság az első, irány belföld!

  A biztonság az első, irány belföld!

  A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai vendéglátók, szállásadók, de hamar talpra állhatnak, és már a nyáron utolérhetik magukat – mondta a Lokálnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

 • Rózsika néni jó példát mutat

  Rózsika néni jó példát mutat

  A koronavírus mindannyiunk életét fenekestül felforgatta. Így van ezzel a 72 éves Rózsika néni is, aki példát mutat az időseknek. Betartja a szabályokat, az otthonában is rendszeresen táncol és tornázik.

 • Új munkát kerestek a magyar sztárok

  Új munkát kerestek a magyar sztárok

  A járvány miatt már több, mint két hónapja bezártak a színházak és elhalasztották a koncerteket. Néhány magyar színész és zenész ezért új munkahely után nézett.