EUR: 350,56 Ft
CHF: 331,06 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Világszínvonalú a hazai tudományos munka

Kontaktkutatások, reprezentatív szűrővizsgálatok, hatóanyag előállítása, egyedi fejlesztésű lélegeztetőgépes, illetve vérplazma-terápia – csak néhány tudományos kutatás, amely hazánkban zajlik a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés érdekében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az eredményekről a projekt képviselői számoltak be.

MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Példaértékű és világszínvonalú munka folyik


Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a kutatásban. – Ha továbbra is sikerül fenntartanunk ezt az együttműködést, akkor szárnyalni fog a magyar tudomány. Példaértékű és világszínvonalú tudományos munka folyik, köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik segítik, és részt vesznek a kutatásban – hangsúlyozta Palkovics. Külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra az innovációs alapon belül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH),

66 százalékos részvétellel zajlott a reprezentatív szűrővizsgálat


Szombaton ért véget a reprezentatív koronavírus-szűrő vizsgálat első keresztmetszete. – Ötezer fő segítségével, hét régióban, a négy orvosképző egyetem közreműködésével zajlottak a szűrővizsgálatok. A közel 18 ezer kiválasztott személyből 10 ezer 602-en vettek részt, ez 66 százalékos részvételt jelent. Két országban, Szlovéniában és Izlandon zajlott hasonló kutatás, de egyik sem volt olyan eredményes, mint hazánkban – számolt be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. Mint ismert, a vizsgálatok május 1-je és 16-a között zajlottak, a pontos eredményeket május végén közlik.

Több mint 400 hatóanyagot vizsgáltak

A vírus elleni hatóanyag kifejlesztése is folyamatosan zajlik. – Négyszáz felett van azon hatóanyagok száma, amelyeket eddig vizsgáltunk, nagyjából a lehetséges anyagok felénél járunk. Van köztük ígéretes eredmény – mondta prof. dr. Jakab Ferenc egyetemi tanár, virológus, a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője. Hozzátette: a vizsgálatok során fontos szempont, hogy a betegeknél a vírustörzsek milyen hatékonysággal fertőznek, és milyen mértékben indul be a szervezetben a védekezés.

12 lélegeztetőgép készült el 

Prof. dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora elmondta: egy 40 fős csapat segítségével elkészült az egyedi fejlesztésű lélegeztetőgép, amely az intenzíven lévő betegeknek lélegeztetőterápiát is biztosít. – Eddig egy tucat ilyen gépet sikerült legyártanunk, de 1000 darab a cél. Már elkészült az ehhez szükséges steril környezet, Kínából várunk még egy elemet, ha az megérkezik, elkezdődhet a sorozatgyártás. Az esetleges második hullámban célirányosan hasznosítható lehet a berendezés – részletezte a szakember, aki külön kiemelte: élmény volt részt venni a gép fejlesztésében.

355 plazmaadó jelentkezett

A vérplazma-terápiával kezelt betegek szépen gyógyulnak, jelenleg 10 szérum van készleten. – 355 önkéntes gyógyult jelentkezett eddig, de csak minden tizedik alkalmas vérplazmaadónak. A szervezetben ugyanis tartósan nem alakul ki immunitás – ismertette prof. dr. Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Kapcsolódó Cikkek