EUR: 345,93 Ft
CHF: 321,50 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

A tulaj kiosztott magának másfél milliárdot, az újságírók pénzét pedig megvágta

Mintegy másfél milliárd forintnyi osztalékot vettek fel a Story magazint, a Nők Lapját, a 24.hu hírportált és több más médiumot megjelentető Central Médiacsoport Zrt.-ből a cég tulajdonosai, miközben elrendelték a dolgozók fizetésének csökkentését – írja a Ripost.

A koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva a munkatársaknak fizetéscsökkentést rendelt el a Central Médiacsoport, miközben közel másfél milliárd forintnyi osztalék kifizetéséről döntött a tulajdonos.


Az osztalék kifizetése annak fényében érdekes, hogy a Média1.hu úgy értesült: március 23-án Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója e-mailben jelentette be a működési költségek csökkentését, két nappal később pedig minden munkatársra kiterjedő átmeneti munkaidő-csökkentést rendeltek el, amihez kapcsolódóan a béreket is csökkentették.

Varga akkor úgy fogalmazott az alkalmazottaknak küldött e-mailben: a döntés célja fenntartani a kiadó működését annak érdekében, hogy a járvány elvonultával újra növekedési pályára állhasson a Central Médiacsoport. Vagyis a koronavírusra hivatkozva hozta meg a döntést.


Növeli a feszültségeket, hogy a centrálosok elmondása szerint a bércsökkentést előreláthatólag szeptemberig érvényben hagynák. Úgy tudni, hozzávetőlegesen húsz százalékkal kevesebb bérből kell fenntartaniuk magukat és családjukat a centrálosoknak, ami egyes munkavállalóknál már egzisztenciális problémákat is okoz – írta a Media1.

A portál úgy tudja, hogy többen a felmondásukat is fontolóra vették, mert annyira megalázónak érzik a helyzetet, főként miután a bércsökkentés mellett a valóságban sokak számára még nőtt is az elvégzendő munkák mennyisége. A 24.hu esetében például a koronavírus pluszfeladatokat rótt a szerkesztőség egyes tagjaira.

A Media1 több centrálos dolgozóval is beszélt, akik úgy fogalmaztak: úgy érzik, a vállalat kihasználja kiszolgáltatott helyzetüket, vagyis azt, hogy nem nagyon van hová átmenniük. Sok újságíró ráadásul külső cégeken keresztül számláz a Central Médiacsoportnak, akik ezáltal még inkább kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Kapcsolódó Cikkek