2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Belföld

Diákmunkaprogram indul július 1-jén

Diákmunkaprogramot hirdet a kormány július 1-jétől. A diákok irodai, mezőgazdasági és turisztikai állásokat kaphatnak, és akár százötvenezer forintot is kereshetnek. Schanda Tamás miniszterhelyettes szerint a munkaalapú társadalom a fiataloknak adott munkalehetőséggel kezdődik. 

Most, hogy a vírus miatt sokak foglalkoztatása veszélybe került, a kormány elsődleges célja a munkahelyek megvédése, és újak teremtése, valamint még több fiatal bevonása a munkaerőpiacra, hiszen az ország jövője az ő kezükben van.


– A diákok nyári munkavállalását támogató kormányzati program által várhatóan mintegy 21,5 ezer magyar fiatalnak tesszük lehetővé, hogy tisztességes fizetéssel és nem utolsósorban új élményekkel gazdagodjon az iskolai szünet alatt. Ehhez hárommilliárd forintot biztosít a kormány, amit a munkabérekre és a felmerülő költségekre fordíthatnak a munkaadók – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. A programban a 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, akik kétfajta munkahelyre jelentkezhetnek.

Schanda lapunk kérdésére elmondta, hogy a diákmunkaprogram bevált az előző években, most azonban a koronavírus-járvány miatt kiemelt fontossággal bír bizonyos ágazatokban.


Önkormányzati diákmunka

  • A munkáltató a területi, települési önkormányzat és intézménye, illetve egyházi jogi személy lehet.
  • A diákokat munkaviszony keretében kell foglalkoztatniuk, és a kormány a munkabér és a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százalékát megtéríti.
  • A diákok legfeljebb 2 hónapig, maximum napi 6 órában dolgozhatnak.
  • Szakképzettséget igénylő munkakör esetében havonta fejenként bruttó 157 950 forintot, míg szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében bruttó 120 750 forintot kaphatnak.
  • Amennyiben 6 óránál kevesebbet dolgoznak naponta, a támogatási összeg arányosan csökken.

 

 

Mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás

  • Elsősorban idényjellegű, ezért kiváló lehetőség a diákoknak.
  • Ennél a típusnál is legfeljebb 2 hónapot támogat az állam.
  • Nem 6, hanem maximum napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a kormány a költségek 75 százalékát téríti meg.

 

Hol lehet jelentkezni?

A program 2020. július 1-jétől augusztus 31-éig tart, a jelentkezés intézését azonban akár már ma el lehet kezdeni. A diákoknak ehhez a területileg illetékes járási vagy fővárosi kerületi kormányhivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket. A munkáltatók ugyanitt nyújthatják be munkaerőigényüket. További tájékoztatást a www.munka.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek