EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Extra

Egyházi idősotthon lakói: Nekünk nem kell félni, vigyáznak ránk

A Lokál a szigorú szabályok betartásával ellátogatott a Magyarok Nagyasszonya Társaság fenntartásában működő Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonába, ahol egyetlen lakó sem fertőződött meg a koronavírussal. Megismertük a csodás barátnőket, a 91 éves Médi néni imádkozott Angliában élő fiáért, aki elkapta a vírust, a 84 éves Marika néni pedig úgy érzi, az ápolók a családtagjaikká váltak a nehéz helyzetben.

Budapest egyik legcsendesebb utcácskájában áll az egyházi fenntartású Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthona. A hatalmas kertet madárcsivitelés tölti be, és friss a levegő, a látogatóknak azonban az intézménybe belépve szigorú szabályokat kell betartaniuk. Mindez a lakók érdeke, akik közül senki sem fertőződött meg a koronavírussal.


– Velünk az első pillanattól kezdve őszintén beszéltek, és elmondták, hogy baj van a világban, de nekünk nem kell félni, vigyáznak ránk – kezdte a Lokálnak a 91 éves Médi néni, aki 11 éve él az otthonban, mert miután a családja külföldre ment, ő ideköltözött. Mint mondja, hamar beilleszkedett, és remekül érzi magát. Rendszeresen jár misére, és a csoportos foglalkozásokról sem szokott elkésni, sőt a kápolna faliújságjának gondozása is az ő dolga.

– A szívem csücske, nekem ez a munkám! Havonta változik, és mindig megdicsérik a többiek, hogy milyen szépeket írok – mondta büszkén Médi néni, aki az elmúlt hónapokban többször kérte Isten segítségét, hogy viszontláthassa a családját.


Médi néni büszkén mutatja a Lokálnak írásait, amik korábban a faliújságon díszelegtek Fotó: Cser Dániel

 

– Én hozzászoktam, hogy tableten és telefonon tartom a kapcsolatot a családdal, hiszen ők már Angliában élnek. Az egyik fiam elkapta a koronavírust, kórházba került, borzasztó állapotban volt. Mindennap imádkoztam érte. Volt, hogy csak egy percet tudtam vele beszélni, annyira nem kapott levegőt, és végül már azért is hálát adtunk, amikor három-négy percig telefonálhattunk. Tudtam, hogy Isten megsegített, adott még nekünk időt együtt – mesélte megkönnyebbült mosollyal az idős asszony, akinek fia szerencsére kigyógyult a betegségből, és remekül van, nemrég pedig újra láthatta a családját. – Néhány napja meglátogattak az unokáim, megtudtam, hogy úton van a következő, a hatodik dédunokám, a kis Lilike. Meglepetésnek szánták a hírt, ebből fogok nagyon sokáig táplálkozni, míg újra látom őket – mesélte.

Marika néni (balra) és Médi néni (jobbra) sosem késnek el a miséről Fotó: Cser Dániel

Médi néni jó barátja, Marika néni is mesélt lapunknak, bevallotta, számára kicsit nehezebb volt távol lenni a rokonoktól. – Tulajdonképpen az ápolók és a szobatársak lettek a családunk ez idő alatt. Szerencsés vagyok, hogy a szobatársammal remekül kijövünk. Együtt járunk misére, és a napi rutin is átsegített sokunkat a nehezén, én például nagyon szeretek kézimunkázni. Sok dísz, ami a folyosókon látható, az én kezem munkája – büszkélkedett Marika néni, aki alig várja, hogy viszontlássa szeretteit.

– Nekem most van szívfájdalmam, mert a családban öt alkalmat ünnepelnek meg egyben, de nélkülem. Persze megígérték, hogy bepótoljuk, már nagyon várom – mondta egy félmosollyal az idős asszony.

Marika néni a kézimunka csoport egyik legszorgalmasabb tagja Fotó: Cser Dániel

 

Senki sem kapta el a koronavírust
Az intézmény igazgatója, dr. Nagy Viktor a Lokálnak elmondta, az idősotthon példaértékűen védte meg lakóit, hiszen még csak gyanús eseteik sem voltak. – Folyamatosan szűrtük a lakókat és a dolgozókat is, az intézményben egyetlen Covid-19-gyanús eset sem ütötte fel a fejét. A látogatási tilalom ugyan megszűnt, de az intézménybe csak maszkban és kézfertőtlenítés után lehet belépni. Egyelőre csupán 15 percet maradhatnak, de a lakóink végre megölelhetik az unokákat, gyerekeket, ami hatalmas életerővel tölti el őket – mondta az igazgató.

Dr. Nagy Viktor az otthon igazgatója – “Hozzá is bármikor fordulhatunk, ha valami gondunk van, mindig számíthatunk rá” – mondta Médi néni az igazgató úrról Fotó: Cser Dániel

Orbán Viktor is meglátogatta őket
A veszélyhelyzet alatt Orbán Viktor miniszterelnök is látogatást tett az otthonban. – Akárcsak Mátyás király, az ő érkezéséről sem tudtunk, meglepetés volt, így az orvossal való beszélgetés és a lakókkal való találkozás sem megrendezett jelenet volt – mondta dr. Nagy Viktor, akitől Marika néni vette át a szót. – Nekem a többiek újságolták, hogy itt van a miniszterelnök úr, én meg kimentem a kertbe, gondoltam, megnézem őt magamnak. Nagyon kedves ember, még könyökpacsiztunk is!

Médi Néni (balra) és Marika néni (jobbra) az otthonban barátkoztak össze Fotó: Cser Dániel

Kapcsolódó Cikkek

 • A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  Szinte mindenki ismeri VI. György brit király történetét (már csak a 4 Oscar-díjas A király beszéde című nagysikerű filmből is, Colin Firth remekbe szabott alakításával), aki annak köszönhetően lett uralkodó, hogy bátyja, VIII. Eduárd a trón helyett inkább a szerelmet választotta. Györgynek pedig nem csupán a monarchia megtépázott hírnevét kellett rendbe hoznia, de a II.

 • Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Joshi Bharat vezetésével új, saját gyártású műsort indít a LifeTV. Július 20-tól minden hétköznap 17:00-kor kerül képernyőre az Őszintén!

 • Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  A járvány idején is rengeteg kutyus került menhelyre, de sok négylábú talált gazdira is. A Rex Állatszigeten is pörgött az örökbefogadás a karantén alatt, de a szabályokon szigorítani kellett, ugyanis volt olyan, aki csak azért akart állatot tartani, hogyha Magyarországon is bevezetik a kijárási tilalmat, legyen indoka kimozdulni.