2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Extra

Földi Terit gyászolja a színészvilág

86 évesen elhunyt Földi Teri – adta hírül a Vígszínház. A Jászai Mari-díjas színésznő színház- és filmszerepei mellett szinkronszínészként is kiemelkedő volt, többször kölcsönözte hangját például Jane Fondának. 

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház társulatának egykori tagja. Mindig nagy szeretettel fogunk emlékezni rá” – osztotta meg a szomorú hírt a közösségi oldalán a Vígszínház.


Földi Teri Martonvásáron született 1934. január 24-én. 1955-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd a Szegedi Nemzeti Színház művésze lett. 1964-ben szerződött a Vígszínházhoz, ahol 25 éven át volt a társulat szeretett tagja. Egyik első vígszínházi szerepe Dolly, a Horvai István által rendezett Anna Kareninában, mellyel azonnal belopta magát a közönség szívébe.

A színház mellett több ikonikus filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, a Szomszédok, az Égető Eszter, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? és a Konyec – Az utolsó csekk a pohárban. Számos nagy sikerű filmben is szinkronizálta például Glenn Cloest vagy Jane Fondát.

Földi Terit munkásságáért 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, majd 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át. 2000–2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja.

Kapcsolódó Cikkek