2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Egyéb Eger

Nyitrai Zsolt: Ezen a nyáron az úti cél legyen Magyarország!

Immár teljesen körbekerekezhető a Tisza-tó. Ezt szombaton jelentette be Poroszlón a Tisza-tavi kerékpároshíd átadásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője. Ezzel a beruházással a tó körül megépült 67 kilométeres kerékpárút utolsó szakasza készült el.

A híd átadásával körbekerekezhetővé vált a Tisza-tó/ fotó: Lokál

Nyitrai Zsolt az átadón kiemelte, az új híd megnyitásával a Tisza-tó mostantól teljes egészében körbebiciklizhető. A képviselő emellett a belföldi turizmus fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a közel 100 napos veszélyhelyzetet követően mindenki szeretne kimozdulni hazulról, ezért azt javasolja, hogy ezen a nyáron az úti cél legyen Magyarország.


Mint fogalmazott: országunk csodaszép, és ha felfedezzük a szépségét, támogatni tudjuk a magyar vállalkozásokat, ideértve például a vendéglőket, szállodákat, vendégházakat és borászatokat.

Négy híd is épült

Palkovics László hangsúlyozta: régi adósságot törlesztettek azzal, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában nettó 3,1 milliárd forintból megépült a Tiszafüred és Poroszló közötti, a 33-as főút mellett futó 6,5 kilométeres szakasz.


– Az itt közlekedők biztonságát garantálja a 2,5 méter széles kerékpárút fizikai elválasztása a közúttól – mondta, emlékeztetve arra, hogy négy híd is megépült. A fejlesztés, alapvetően turisztikai céljához igazodva, tiszteletben tartja a táj szépségét, illeszkedik a természetes környezetbe – tette hozzá.

Több mint 9 ezer kilométer

Az elmúlt tíz évben mintegy 1300 kilométer új kerékpáros-útvonal fejlesztése valósult meg Magyarországon, így jelenleg több mint 9000 kilométer kerékpárút áll a közlekedők rendelkezésére. Jelezte: ebből 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút.

2014–2020 között további jelentős fejlesztések valósultak meg, és fejeződnek be hamarosan hazai és uniós támogatásból, összesen több mint 200 milliárd forint értékben. A meglévő hálózat így belátható időn belül 2000 kilométer új önálló kerékpárúttal bővül, míg a teljes kerékpározható hálózat 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.

Rámutatott: a Tisza-tónál két nemzetközi kerékpáros-útvonal találkozik, a most lezárult projekt nyomán ezek is felértékelődnek. A hazai szakaszok fejlesztése több helyszínen most is tart: megújul a Balatoni Bringakör, épül a Budapest–Balaton összeköttetés, a napokban készült el az Eger és Egerszalók közötti kerékpárút.

– A kormány nemcsak a kerékpárutak fejlesztéséről, hanem a már megépült szakaszok színvonalas üzemeltetéséről is gondoskodik – fogalmazott Palkovics László. Felidézte: a kerékpárutak fenntartása korábban a helyi önkormányzatok feladata volt, egységes üzemeltetési gyakorlat híján azonban a karbantartás minőségében és az egyes útszakaszok állapotában jelentős eltérések voltak. Ezt felismerve született döntés arról, hogy a fenntartásba bevonják a 32 ezer kilométeres állami közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t.

A miniszter elmondta, hogy a társaság az elmúlt két évben több mint 1000 kilométernyi kerékpárutat vett kezelésbe.

A szezon megnyitva

– Magyarország jelenleg leglátványosabb kerékpáros-infrastruktúrájának átadóünnepsége egyben az idei aktív turisztikai szezon megnyitója és a nyaralóhajózási program elindítása is. Az új kerékpárútszakasz és vele a Tisza-tó bringakör a régió összes településének fontos, hiszen kiemelt kerékpáros turisztikai célponttá teszi ezt a vidéket – hangsúlyozta Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

– A most átadott szakasznak köszönhetően megduplázódhat a kerékpárosok száma a tó körül, várhatóan legkésőbb 2021-ben elérheti a 100 ezer főt – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a régió fellendítését elősegítve kilátótornyok újraépítését és a vízi turizmus fellendítését is támogatja a kormány.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.