2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Belföld

Orbán Viktor: Magyarország mindenekelőtt, a Jóisten mindannyiunk fölött

Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Sátoraljaújhelyen, ahol a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felavatták a centenáriumi turulszobrot.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a szoboravatáson. Kiemelte: a száz év magány korszaka véget ért,
ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre. – Nekünk sikerült, ami a többi sztyeppei népnek nem. Kiharcoltuk a helyünket Európában. (…) Bár az évszázadok alatt magyarok százezrei estek el a csatatéren, a magyarokon nem fog sem a kard, sem a golyó – mondta a kormányfő. Hozzátette, a magyarok nem lettek sem német tartomány, sem török vilajet, sem szovjet tagköztársaság. – Templomok, városok és főterek hirdetik, hogy mi, magyarok, egy kultúra- és államszervező nemzet vagyunk – tette hozzá. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az ezeréves történelmi Magyarországot hátba döfték, lezüllesztették, bolsevikok kezére adták az országot, megfosztottak bennünket területeinktől, ásványkincseinktől, lakosságunk egy részétől. – Makacs népség vagyunk, sohasem voltunk hajlandóak részt venni a saját temetésünkön – jelentette ki. Hozzátette, hogy ha igaz az, hogy összenő, ami összetartozik, akkor az is igaz, hogy szétesik, ami nem tartozik össze. – Méltósággal őrizzük a Kárpát-medencét, melyet lakhelyül kijelöltek számunkra őseink, minden megszülető gyermek egy-egy újabb őrhely – mondta a miniszterelnök.


Kiemelte: a magyarság az emberi szív módjára hol összehúzódik, hol kitágul, de 1100 éve ott él, ahol a nagy államalapítóink kijelölték a helyét, és méltósággal őrzi a Kárpát-medencét. – Egy olyan nép önbizalmával és tartásával kell élnünk, amely tudja, hogy többet adott a világnak, mint amit kapott tőle. Teljesítményünk feljogosít bennünket a történelmünk folytatására. S nekünk, maiaknak azt is tudnunk kell, hogy voltak már rosszabb határaink is, mégis itt vagyunk – mondta.


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Centenáriumi Turulszobor avatásán
MTI/Czeglédi Zsolt

Közölte: a nemzeti mivoltára büszke Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával örömmel építjük a közös jövőt, a történelem megadta az esélyt, hogy a közép-európai népek új korszakot nyissanak, együtt emelkedjenek fel. – Az elmúlt tíz évben bebizonyosodott, hogy ha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az a szomszédainknak is jó. (…) Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs, és akik ezt még nem értették meg, sietniük kell, mert fogytán van az idejük.


Orbán Viktor kitért rá: látjuk szomszédainkban, ami elválaszt, de azt is, ami összeköt, és a velünk élő népekkel akarjuk naggyá tenni a Kárpát-medencét. Hangsúlyozta: száz éve nem voltunk ilyen erősek, mint most, politikai, szellemi, gazdasági és kulturális erőnk napról napra nő, megindult a magyarok visszavándorlása, „a béke és a biztonság szigete vagyunk”. Az erő felelősséggel jár, ezzel tisztában vagyunk – tette hozzá. A kormányfő háláját fejezte ki az elszakított nemzeti közösségek helytállásáért, hűségükért a nemzethez és szülőföldjükhöz. – Magyarország mindenekelőtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – zárta szavait Orbán Viktor.


Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai AnikóSátoraljaújhelyen, az 1936-ban épült Magyar Kálvárián a Centenáriumi Turulszobor avatásán
MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó Cikkek